Wat is weerbaarheid?
Weerbaarheid is meer dan alleen ‘nee zeggen’. Het begint met het kunnen waarnemen van ‘wat je prettig vindt en niet’. En het besef van ‘dat je er mag zijn’. Eigenwaarde is een belangrijke bouwsteen voor het opbouwen van zelfvertrouwen. Dit groeit doordat de ander dit bevestigt.
Stap voor stap leer je trots te zijn op jezelf en wat je kunt. Je leert je eigen kunnen niet te overschatten.

Leren opkomen voor jezelf kun je doen op verschillende manieren. Je kunt boos worden (vechten), in elkaar kruipen (vluchten) of gewoon vertellen waar het op staat (de meest effectieve manier).

Net zoals bij ieder mens is dit een proces van vallen en opstaan. Hoe bedreigender de situatie, hoe lastiger het wordt om een reactie te (durven) geven en om hulp te vragen. Veel cliënten hebben ervaringen met pesten of seksuele intimiteiten. En als reactie hierop een lage dunk van zichzelf. Daarbij komt dat we hen vaak onder of overschatten, en ook dit maakt dat groei in eigen kracht tegengewerkt wordt.

 

Leerbaar en Weerbaar
De methode Leerbaar en Weerbaar helpt cliënten bij het opbouwen van zelfkennis, bewustzijn en het stellen van grenzen. Zo leren zij betekenisvolle en gezonde relaties aan te gaan. Een belangrijk doel is het versterken van eigenwaarde (het gevoel van: ik mag er zijn), en het besef van zelfvertrouwen (gevoel van: ik kan dit).

Binnen Stichting Philadelphia Zorg kunnen cliënten een training Leerbaar en Weerbaar volgen. Het is een traject waarin cliënt en team met elkaar meegroeien. De cliënt wordt in staat gesteld om meer eigen kracht te ervaren; het team leert dit leerproces te ondersteunen. De onderwerpen van de training komen daarom niet alleen tijdens de training aan de orde, maar ook op een net iets andere manier tussen de sessies door en na de training.

Er is een app voor de iPad ontworpen om daarbij te helpen. De app ‘Leerbaar en weerbaar’ heeft als doel mensen met een licht verstandelijke beperking bewust te maken wat ze wel en niet willen, prettig vinden en te leren dat ze een keuze hebben. Dit maakt hen weerbaar en zorgt voor een stevige basis, ook in relaties met anderen. Klik hier om de app voor de iPad (alleen aan te klikken met een iPad) te downloaden. Zie ook het boekje speciaal ontwikkeld voor begeleiders 'Informatie voor begeleiders'.

De trainers van Leerbaar en Weerbaar zijn opgeleid en gecertificeerd.  Wilt u meer informatie over de te volgen trainersopleidingen of de workshops voor de teams/begeleider, neemt u dan hier contact op.