Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Blind of slechtziend

Verstandelijke en visuele beperking

Bij mensen met een lichte tot ernstige beperking is de kans groot dat ze ook een visuele beperking hebben. In dat geval is het zien en begrijpen van informatie niet vanzelfsprekend. Dat maakt dat de wereld voor deze mensen nog moeilijker te begrijpen is. Daarom is het van groot belang dat de visuele beperking bekend is en op de juiste manier ondersteund wordt.

De juiste diagnose

Wanneer er een duidelijke diagnose van een visuele beperking is gesteld dan kan op de juiste manier ondersteund worden. Er zijn bijvoorbeeld hulpmiddelen beschikbaar en aanpassingen aan de leefomgeving mogelijk. Als niet de juiste maatregelen worden getroffen kunnen mensen die slecht zien zich onveilige voelen en angst ervaren. Deze mensen zullen minder snel geneigd zijn om initiatieven te nemen en mogelijk moeilijk te begrijpen gedrag vertonen.

Om zo goed als mogelijk ondersteuning te bieden aan mensen die niet goed kunnen zien werkt Philadelphia samen met twee expertise-organisaties voor mensen met een visuele beperking: Visio en Bartiméus.

Ondersteunen op maat

Dankzij de samenwerking met Visio en Bartiméus kunnen we de mensen die we ondersteunen visueel functioneel onderzoek bieden. Dat maakt dat de juiste diagnose gesteld kan worden. Aan de hand daarvan wordt een praktisch advies gegeven. Bijvoorbeeld door met hulpmiddelen zoals contrasten en aangepaste verlichting te werken. Ook kan er sprake zijn van een brilgewenningsprogramma.

Daarnaast kunnen we onderzoeken welke impact de visuele beperking heeft op het gedrag van de mensen die wij ondersteunen. Begeleiders leren zo welke manier van contact maken en communicatie passend is.

Meer weten?

Wil je meer informatie of weten wat we voor jou kunnen betekenen?