Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Eetproblemen

Wanneer eten een uitdaging vormt

Iedereen heeft er mee te maken: eten. Voor veel mensen is het fijn om te eten. Eten wordt vaak geassocieerd met gezelligheid, kan de trek wegnemen en is ook gewoonweg lekker. Maar niet voor iedereen is dat zo. Wanneer je onzeker bent over je lichaam of wanneer het pijn doet om te eten, wordt het eten veel minder fijn. De diëtisten en gedragsdeskundigen van Philadelphia hebben kennis over eetproblemen en eetstoornissen. We stimuleren daarnaast de mensen die wij ondersteunen om gezond te leven zodat overgewicht vermindert of zelfs wordt voorkomen.

Eetstoornissen

Als we denken aan mensen die worstelen met eten, denken we al snel aan de diagnoses anorexia (anorexia nervosa) of boulimia (boulimia nervosa). Het woord ‘nervosa’ verwijst naar het woord ‘nerveus’. Je bent in je gedachten onzeker over je eigen lichaam en daardoor ga je veel minder of juist heel veel eten. Wanneer je gedachten het eetpatroon op een ongezonde manier beïnvloedt en dit risico’s met zich mee brengt, spreken we over een eetstoornis.

Eetproblemen

Wanneer iemand moeite heeft met eten kan dit ook een lichamelijke oorzaak hebben. De mondmotoriek kan bijvoorbeeld minder goed zijn ontwikkeld, of er is een afwijkende stofwisseling, of een verminderde of verhoogde eetlust als bijwerking van medicatie of er is een extra gevoeligheid voor smaken en structuren door een stoornis in het autistisch spectrum of nog een andere oorzaak. We hebben het dan over een eetprobleem. De arts, logopedist, diëtist en gedragsdeskundige kunnen -afhankelijk van welke vraag- ingeschakeld worden voor onderzoek en als dat nodig is behandeling.

Overgewicht

Sommige mensen die wij ondersteunen moeten of willen afvallen. Overgewicht vormt een gezondheidsrisico voor hart- en vaatziekten, een hoge bloeddruk, diabetes type 2 en rug- en gewrichtsklachten. We vinden het daarom belangrijk om iedereen die daar bij gebaat is te motiveren en te helpen bij het afvallen. Wij stimuleren gezonde voeding en genoeg beweging op verschillende manieren. Onze diëtisten kunnen als dat gewenst is trainingen op locatie geven en ingeschakeld worden voor behandeling op maat. Bij veel overgewicht kan het Obesitasteam geconsulteerd worden voor onderzoek en als dat nodig is behandeling.

Heb je een eetprobleem, eetstoornis of overgewicht?

En wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen?