Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Zeggenschap over je leven

Keuzevrijheid en zeggenschap

Je hebt zeggenschap over je eigen leven. Dat is vastgelegd in de grondwet. Zeggenschap betekent dat je zelf keuzes maakt, zoveel als kan. Zelf invloed hebben op je leven is belangrijk voor je geluk. Bij sommige zaken wil je graag ondersteuning. Wij kunnen je helpen om te bereiken wat jij graag wilt. Jouw wensen en behoeften staan daarbij centraal. Ook als jouw ondersteuningsvraag heel groot is, kun je invloed hebben op je eigen situatie. Bijvoorbeeld door aan te geven wat prettig is en wat niet.

De manier waarop we jou begeleiden noemen we ons zorg- en ondersteuningsproces. Naast de dagelijkse zorg hebben we vaste onderdelen waarbij we praten over jouw wensen en behoeften. We kijken dan ook naar de afspraken die we al eerder hebben gemaakt.

Afsprakenkaart

Op de afsprakenkaart maak je samen met jouw begeleider afspraken over de doelen die je wilt bereiken en de ondersteuning die je daarbij wilt. De afspraken schrijven we op in begrijpelijke taal. Ook kunnen we picto’s op de afsprakenkaart zetten als jij dat wilt

Hoe staat het ervoor?

Minimaal een keer per jaar bespreek je met jouw begeleiders en anderen die je er graag bij wilt betrekken hoe het gaat. Kloppen de afspraken op jouw afsprakenkaart nog? Welke nieuwe dingen wil je graag? Wat wil je anders? Jouw familie of andere mensen die voor jou belangrijk zijn mogen ook bij dit gesprek zijn als jij dat wilt. Wij noemen dit overleg ‘een beraad’.

Dit vind ik ervan!

Elk jaar ga je met je begeleider in gesprek over jouw ervaringen. Dat noemen wij een ‘Dit vind ik ervan!’-gesprek. Aan de hand van tien thema’s praten we over:

  • je gevoelens;
  • je wensen;
  • en je ervaringen.

Voor ons is het heel belangrijk om te weten wat jij van de thema’s vindt. Dat helpt ons om onze ondersteuning beter te maken. Ook kan het jou helpen om op ideeën te komen voor nieuwe wensen om mee aan de slag te gaan.

Digitaal dossier

Alle afspraken die we maken en de rapportage hierover staan in jouw digitale dossier. Dit dossier kun je ook zelf bekijken.

Als zelf kiezen niet lukt

Je kiest zoveel mogelijk zelf, maar soms is het moeilijk om een beslissing te nemen. Dan kan jouw vertegenwoordiger je helpen met die keuze. Of je vertegenwoordiger kan voor jou beslissen.

Lees verder over vertegenwoordiging

Wat is dan medezeggenschap?

Zeggenschap betekent beslissingen nemen over jouw eigen leven.

Medezeggenschap betekent dat je samen met een groep nadenkt en praat over zaken die de groep aangaan. Bijvoorbeeld als het gaat om keuzes die gemaakt worden op een woonlocatie waar ook andere mensen wonen. Natuurlijk is jouw mening dan nog steeds belangrijk. Maar ook de stem van de andere bewoners telt.

Neem contact met ons op