Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Biosensoren

Begrijpen we bewoners met moeilijk verstaanbaar gedrag beter als we meer inzicht hebben in hun spanningsopbouw? En kan de inzet van biosensoren het welzijn van begeleiders verbeteren? Dat onderzoekt Philadelphia in twee pilots.

Wat zijn biosensoren?

Biosensoren zijn sensoren die bepaalde waarden meten als je ze op je lichaam draagt. Denk aan een smartwatch die je hartslag meet. Of je telefoon die door beweging bijhoudt hoeveel stappen je zet. Er zijn ook sensoren die de hoeveelheid zweet op je huid meten. En daarmee de aanwezigheid van het stresshormoon cortisol. Er zijn verschillende technieken die gebruikmaken van biosensoren. In de pilots zetten we de volgende technieken in:

1. De HUME van Mentech
De HUME maakt gebruik van sensoren in een sok of een band om je borst. Ze meten je hartslag en de hoeveelheid zweet op je huid. Deze gegevens worden geanalyseerd en weergegeven in een app. Zo krijg je inzicht in je stressniveau. En word je gewaarschuwd als de spanning in je lijf toeneemt.

Om deze video te tonen moeten we cookies plaatsen. Accepteer marketing-cookies of bekijk het op www.youtube.com/watch?v=q4m5Dw85XBk

2. De Emograph van Philips
De Emograph van Philips is een armband met een sensor. Deze meet onder andere hoeveel zweet en cortisol je lichaam aanmaakt. Ook bij de Emograph zijn de gegevens terug te vinden in een app. Medewerkers van Philadelphia zijn betrokken bij de ontwikkeling van deze app.

De pilots

Philadelphia onderzoekt in twee pilots hoe we biosensoren kunnen inzetten in de zorg. In de ene pilot staan bewoners met moeilijk verstaanbaar gedrag centraal. In de andere pilot draait het om hun begeleiders.

1. De pilot met bewoners

Moeilijk verstaanbaar gedrag kan worden veroorzaakt door stress. Met deze pilot hopen we meer inzicht te krijgen in de spanningsopbouw bij bewoners. Wanneer stijgt hun stressniveau? En wat zorgt ervoor dat de spanning afneemt? Zo willen we de bewoners beter leren kennen en hun gedrag beter begrijpen. Er doen tien bewoners mee aan de pilot. Zij wonen op verschillende locaties van Philadelphia.

Om het stressniveau van de bewoners te meten, maken we gebruik van de HUME. In de meeste gevallen krijgen de begeleiders hiermee inzicht in de spanningsopbouw bij bewoners. Eén bewoner monitort zelf zijn stressniveau met behulp van de HUME. Jordy is één van de deelnemers van de pilot met bewoners.

2. De pilot met begeleiders

Wanneer je als begeleider gestrest bent, kan dat invloed hebben op de bewoners. Ook voor jezelf heeft het gevolgen: als je constant cortisol opbouwt, kan dat uiteindelijk zelfs leiden tot een burn-out. In deze pilot kijken we hoe inzicht in het stresssysteem het welzijn van begeleiders kan verbeteren.

Twaalf begeleiders gaan vanaf april 2023 aan de slag met de HUME. Later dit jaar starten twaalf andere begeleiders een pilot met de Emograph. De begeleiders die aan de slag gaan met de Emograph oefenen al met een interventie die je kunt inzetten bij een hoog stressniveau: hartcoherentietraining. Met een diepe buikademhaling zorg je ervoor dat je hartslag mooi samenvalt met je ademhaling, waardoor de hoeveelheid cortisol in je lichaam afneemt.

Ondersteuning voor begeleiders

De begeleiders die meedoen aan de pilot krijgen inzicht in hun eigen data. De data worden niet gedeeld met anderen, behalve als de begeleiders dit zelf willen. Bijvoorbeeld omdat ze hulp willen bij het omgaan met verhoogde spanning.

Omdat het meten van je stressniveau confronterend kan zijn, kunnen de medewerkers die meedoen aan de pilot in gesprek gaan met een vertrouwenspersoon (zorgcoach). Ook werken we samen met de Adviesraad Ethiek van de Mensgerichte Technologie. Door casussen te bespreken, zorgen we ervoor dat we de ethische aspecten van deze technologische ontwikkeling goed in beeld hebben.