Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Slimme inco

Slim incontinentiemateriaal in de praktijk

Bij Philadelphia wordt op dit moment op zo’n 16 locaties gewerkt met het slimme incontinentiemateriaal. Ruim 130 mensen met incontinentie hebben inmiddels kennis gemaakt met deze innovatie. Mede dankzij de input voor verbetering van begeleiders van Philadelphia, komt het slimme incontinentiemateriaal straks praktijkgetest op de markt onder de naam Abena Nova.

Hoe werkt slimme inco?

Het incontinentiemateriaal bevat speciale sensoren die het vochtniveau tot op de millimeter nauwkeurig registreren en via een app doorgeven. Dat maakt dat verschoningen op het juiste moment kunnen plaatsvinden.

Sociale en waardige zorg

Doordat precies duidelijk is wanneer het incontinentiemateriaal verschoond moet worden is het handmatig controleren van de inco’s niet meer nodig. Hiermee worden onnodige (nacht)verschoningen voorkomen. Dankzij de slimme inco hoeven mensen met incontinentie daarnaast minder lang in een volle inco te blijven zitten. Dat voorkomt lekkages, natte kleding, natte bedden en een oncomfortabel gevoel. Daarmee wordt ook de kans op huidirritatie en wonden verkleind. Zo maakt de slimme inco de zorg voor mensen met incontinentie socialer en menselijker.

Vraaggestuurd ondersteunen

Slim incontinentiemateriaal werkt ontlastend voor zorgverleners. Ze hoeven immers niet meer op standaardtijden handmatig te controleren of verschonen. Dat vraagt ook een andere manier van werken. Er zijn geen zogenaamde ‘piekuren’ meer: momenten waarop iedereen tegelijk verschoond wordt. Professionals lopen geen rondes meer maar kijken op basis van de telefoon wie verschoning nodig heeft.

Binnen Philadelphia implementeren we innovaties zorgvuldig. Dat betekent dat er veel aandacht is voor de onderlinge samenwerking en communicatie op locaties die met een innovatie starten. We kijken vooral naar wat een innovatie brengt en hoe we daar met elkaar maximaal van kunnen profiteren.

Wat levert slim continentiemateriaal op?

Slim incontinentiemateriaal draagt bij aan de kwaliteit van leven voor de mensen die wij ondersteunen. De slimme inco zorgt ervoor dat niemand meer met een natte broek hoeft te zitten. Daarmee kunnen onze professionals vraaggestuurd werken en aansluiten bij de behoeften van de mensen die wij ondersteunen.

Slimme inco buiten Philadelphia

Abena brengt het slimme incontinentiemateriaal op de markt. De ontwikkeling van slimme inco is een partnerschap tussen Abena, MediSens en Philadelphia. Philadelphia is daarmee altijd de eerste zorgorganisatie die de nieuwe ontwikkelingen test in de praktijk.

Inmiddels werken ook andere organisaties met het slimme incontinentiemateriaal. Zowel in de Sector Verstandelijk Gehandicaptenzorg als in de ouderenzorg. Onder andere ‘s Heeren Loo, Middin, Dichterbij en Abrona zijn gestart met pilots. Bij Evean gaan ze binnenkort naar voorbeeld van Philadelphia ook met het slimme incontinentiemateriaal werken.

Meer weten over slimme inco?

Bekijk de website van Abena Nova of neem contact op om te horen over onze ervaringen in de praktijk.

Neem contact met ons op