Leerbaar & Weerbaar is geen losse activiteit, waarin een ‘kunstje’ wordt aangeleerd. Maar een gelaagde methodiek die begint bij de basis en die mensen met een verstandelijke beperking helpt om emotioneel sterker, sociaal bewuster en sociaal vaardiger te worden. Zodat ze grip krijgen op hun welzijn en met trots kunnen meedoen in de maatschappij.

Bewust worden en lijfelijke reacties

Leerbaar & Weerbaar gaat over het gewone leven. Het behandelt thema’s als gevoelens, vriendschap, digitale media, pesten, seksualiteit, liefdesrelaties en verslaving. Je leert mensen om zich bewust te worden van hun gevoelens en lijfelijke reacties. Leerbaar & Weerbaar is geschikt voor jongeren vanaf 14 jaar en volwassenen met een lichte en matige verstandelijke beperking. 

Het materiaal wordt online aangeboden en bestaat uit verschillende middelen en mogelijkheden: werkbladen, informatiebladen, speelse werkvormen, muziek en video. Zodat iedereen op zijn eigen manier het instrument kan gebruiken.

Het eerste deel en de rest volgt

Op dit moment is het deel Ik voor de doelgroepen LVB - licht verstandelijk beperkt, kind en jeugd en MVB - matig verstandelijk beperkt beschikbaar. Het komende jaar maken we ook de andere delen beschikbaar op deze site. 

Samen werken aan Leerbaar & Weerbaar

Leerbaar & Weerbaar is onstaan vanuit de vragen die er zijn rondom weerbaarheid, relaties, intimiteit en seksualiteit (RIS) bij de cliënten van Philadelphia. Het instrument is ontwikkeld voor en door begeleiders en het expertisecentrum van Philadelphia. We bieden dit materiaal gratis aan om ook met andere organisaties deze gedachtegang te kunnen delen. 

We vragen jou om je aan te melden voor de nieuwsbrief en daarmee te laten zien dat je ons steunt. Reacties en vragen zijn zeer welkom. Hiermee kunnen wij het instrument doorontwikkelen en up-to-date blijven aanbieden.

 

Meer informatie en op de hoogte blijven?

E-learning

Met deze reeks oefeningen uit de praktijk, ontdek je hoe je als begeleider of verzorger zelf aan de slag kunt.

Magazine

Je leert hier over de achterliggende waarden, doelen, werkvormen en het spanningveld waarin jij je als begeleider of verzorger begeeft.

Nieuwbrief

Meld je hier aan voor de twee maandelijkse nieuwsbrief met handige tips en verhalen van begeleiders en verzorgers.