Sociale robotica

Kom in contact met het robot team.

Klik hier

Sociale robots als toevoeging aan zorgproces

Philadelphia test en onderzoekt hoe sociale robots van toegevoegde waarde kunnen zijn bij de ondersteuning van mensen met een verstandelijke beperking. De eerste testen tonen een positieve impact.

Robot Phi logeerde al bij meerdere mensen waaronder twee weken bij Lydia en bleek een waardevolle toevoeging aan de ondersteuning. Phi hielp haar bij praktische ondersteuning. Zo herinnerde Phi haar bijvoorbeeld, dat ze haar medicijnen moest innemen. Maar ook het sociale aspect van Phi’s aanwezigheid bleek een mooie aanvulling. Zoals Lydia het in haar eigen woorden aangeeft: 'Phi voelde aan als een maatje, iemand waarmee ik het samen gezellig had en leuke dingen kon doen. Ik ga haar missen als ze weer weg gaat.'

Aanvulling op het bestaande zorgproces

Philadelphia ziet de robot als een hulpmiddel en aanvullend op het bestaande zorgproces. Uit de logeerperiode bij Lydia bleek dat de inzet van de robot haar meer eigen regie gaf. Doordat de robot haar bijvoorbeeld hielp herinneren aan bepaalde zaken of suggesties gaf tot acties, kon zij meer zelf doen zonder tussenkomst van een begeleider. De begeleider kreeg daardoor meer tijd beschikbaar voor persoonlijke aandacht. Daarnaast bleek de robot een sociale functie te vervullen en kon Lydia haar verhaal kwijt aan de robot.

Meer input verzamelen uit de praktijk

Het testen van sociale robots in de praktijk gaat door om zo nog meer input te verzamelen van de mensen die wij ondersteunen. In de toekomst zal het verzamelen van data mogelijk maken dat het zelflerende vermogen van de sociale robot kan worden benut. Dan kan de robot bijvoorbeeld op eerder besproken onderwerpen terugkomen. Voordat hiermee gewerkt gaat worden zal eerst duidelijk moeten zijn hoe met persoonlijke gegevens en verzamelde data om zal worden gegaan.

Wil je meer weten over de praktijkervaringen?

Een team van Brandpunt+ volgde in 2018 enkele maanden het 'robotteam' van Philadelphia. Om een beeld te krijgen van sociale robotica in de zorg. Lydia en robot Phi spelen de hoofdrol. De uitzending kun je hier terugkijken.

Tevens stond Phi op 24 en 25 november 2018 op Bright Day. Het grootste techfestival van Nederland. Duizenden mensen zagen Phi live in actie.

Van de logeerperiodes van Phi zijn ook filmpjes gemaakt

 

Vragen

Zoeken in de veelgestelde vragen?


Zoek een locatie