Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

‘Je mag meer je eigen ding doen’

50 jaar bij Philadelphia

Frieke heeft op verschillende locaties van Philadelphia gewoond. Altijd in Bennekom. Deze zomer is het feest, want de 66-jarige vrouw woont 50 jaar bij Philadelphia!

Frieke woont in een appartement op locatie Breehof in Bennekom. Samen met Cees, met wie ze al 21 jaar is getrouwd. De twee hebben elkaar leren kennen op het werk, een kwekerij in Ede. Frieke werkte binnen, onkruid bij de plantjes weghalen, en Cees had allerlei klussen buiten. Frieke: ‘Ik ben naar hem toe gegaan en heb gevraagd “Wil je mijn vriend worden?” “Ja”, zei hij. En toen vroeg hij aan mij “Wil je mijn vriendin zijn?” En ik zei ook ja!’ Cees woonde nog thuis en later ambulant op een flatje. Het ene weekend sliepen ze bij Frieke en het andere bij Cees. ‘Ik woonde heel klein’, herinnert Cees zich. ‘Als Frieke kwam, legde ik een extra matras op de grond.’

Verandering

Sinds ze getrouwd zijn, wonen ze samen in een appartement. Eerst op locatie De Uitzicht en nu dan al 15 jaar in verschillende appartementen op De Breehof. Vroeger was er een zwembad bij de locatie, een cadeau van de familieraad. Friekes vader opende het bad op een snoeihete dag met een frisse duik. ‘In zijn lange witte onderbroek’, zegt Frieke. ‘Dat was een soort zwembroek.’ Nu staan er schommelbanken op de plek waar het zwembad was. Zo is er natuurlijk veel meer veranderd in de afgelopen jaren. ‘Je mag meer je eigen ding doen’, vindt Frieke. ‘Vroeger vroeg de begeleiding de hele tijd “Waar ga je naartoe?”. Dat vond ik niet leuk. En vroeger sliepen we met z’n drieën op een slaapkamer en moesten we de douche delen. Nu hebben we een eigen appartement met alles voor onszelf.’

Ze hebben het fijn samen, Cees en Frieke. ‘We doen boodschappen en soms gaan we fietsen. We kijken ook graag televisie, met iets te drinken en een chippie erbij.’ En lekker samen op vakantie. Elk jaar gaat het paar mee met een georganiseerde reis. Dit keer gaat de reis naar Friesland, maar ze zijn ook al naar Engeland, Spanje, Frankrijk, België, Duitsland, Oostenrijk en Denemarken geweest.

Maar Frieke vindt het ook fijn om dingen alleen te doen. Zo fietst ze vaak ’s ochtends alleen naar het dorp. En als Cees naar voetbal gaat in Wageningen, dan hoeft ze echt niet mee.

Dagbesteding

Na haar werk bij de kwekerij heeft Frieke nog inpakwerk gedaan. Nu is ze met pensioen. Dat betekent niet dat ze niets te doen heeft. Bijna elke dag is ze op de dagbesteding te vinden. Ze wijst naar boven. ‘Die zit op de tweede verdieping. Dan ga ik bijvoorbeeld kleuren of kaarten maken voor mensen die ziek zijn of jarig. Ik verzorg ook de koffie en dek de tafel. Op dinsdag kook ik altijd voor een groepje. Dat zijn de mensen die dan thuis zijn. En op vrijdag gaan we met de bus weg. Soms naar Schiphol om vliegtuigen te spotten en soms rijden we zo maar.’

Cees is 59 en nog aan het werk. Niet meer bij de kwekerij, maar in de schoonmaak. Vijf dagen in de week zorgt hij dat de kantoren en toiletten in een kantoorpand er piekfijn uitzien.

Feestjes

Dat Frieke nu 50 jaar bij Philadelphia woont was natuurlijk reden voor een feestje. Twee feestjes zelfs! In een zaaltje in het dorp kwamen familie, begeleiders, bewoners en ook oud-begeleiders en oud-bewoners samen. Er was live muziek, eten en drinken en er werd lekker gedanst. ‘En we deden de polonaise’, zegt Frieke. Twee dagen later was het feest op de locatie zelf. Met een patatkraam, gebak en heel veel versiering. Het was weer gezellig, de brievenbus zat vol met felicitaties en van de begeleiders en haar medebewoners kreeg ze de gevraagde fietstassen.

Nog 50 jaar erbij, gaat niet meer lukken, maar wat Cees en Frieke betreft blijven ze nog minstens 21 jaar getrouwd.

Deel deze pagina