“Maar, deze kost maar de helft!” Kevin kijkt zijn begeleider aan. Hij heeft net ontdekt dat aardbeienjam goedkoper is als je in de supermarkt een plank of twee lager kijkt. De dure merken staan immers op ooghoogte. Kevin is op pad met zijn begeleider. Die helpt hem met boodschappen doen. Zo leert Kevin om zelfstandiger te wonen. De laatste weken heeft Kevins begeleider méér tijd voor dit soort één op één ondersteuning.

Sinds iets meer dan een maand zijn er bij Kevin op locatie meer begeleiders overdag. Op de uren dat de bewoners thuis zijn en juist meer behoefte hebben aan begeleiding. Dat kan omdat er ’s nachts -wanneer de bewoners slapen- geen begeleiders zijn. Als  bewoners wakker worden, kunnen ze inbellen met DigiContact. En daaromheen is een zorgcirkel die er voor zorgt dat er in nood gevallen op tijd verantwoorde ondersteuning gegeven kan worden.  Er hoeft dus geen begeleider op de locatie te slapen voor het geval dat.

Er is meer dan een jaar toegewerkt naar het invoeren van deze ‘slimme nachtzorg’ op de locatie van Kevin. Met bewoners, familie, begeleiders, collega zorgverleners en buren.  Het is immers maatwerk. Er is zo uitgebreid getest en geoefend dat het live gaan geen echte verrassingen bracht. Behalve dan je het aan de bewoners merkt dat begeleiders méér tijd hebben voor persoonlijke begeleiding. Bijvoorbeeld met boodschappen doen. Zo zorgt ‘slimme nachtzorg’ ook voor ‘slimme dagzorg’.
Greet Prins
Voorzitter Raad van Bestuur

Slimme nachtzorg is een programma van Philadelphia waarin meerdere deskundigen samenwerken met bewoners, familie en begeleiders. Meer weten, kijk dan hier.

https://www.youtube.com/watch?v=qSpQ3GHjQCA 
 

Deze column gaat over de ervaringen en het persoonlijke leven van echte mensen. Om hun privacy te beschermen, veranderen we daarbij meestal details en namen.