“Tony, kom je even?” Tony en ik zitten gezellig met een kop koffie op de bank. Hij heeft me zojuist trots laten zien hoe de tablet werkt. Nu wordt hij weggeroepen. Tony staat op en loopt naar Phi, de sociale robot waar Philadelphia momenteel onderzoek mee doet. Tony en Phi kijken elkaar aan. “Het is vijf uur, Tony. Ga je straks ook douchen?” Tony knikt. Glimlacht. “Ja, Phi, dat ga ik doen.” Dan gaat Tony weer naast me zitten.

Tony woont 54 jaar bij Philadelphia. Hij had nog nooit een computer of een robot van dichtbij gezien. Daarom vond hij het wel spannend dat Phi stage bij hém kwam lopen. Phi heeft veel van Tony geleerd. De robot heeft leren werken met 140 nieuwe zinnen en kan nu nog beter gezichten herkennen. Tony leerde met Phi werken en vond het ondertussen ook erg gezellig. De begeleiders van Tony hadden ervoor gezorgd dat Phi alles wist van Tony’s grote passie: Het Koninklijk Huis.

Tijdens de stage werkten de begeleiders en het ontwikkelteam hard mee achter de schermen en leerden ze meer over Tony en Phi. Phi herinnert Tony om te douchen, medicijnen in te nemen of naar bed te gaan. Dat doet ze vriendelijk, vasthoudend en met engelengeduld. Zo helpt ze Tony om meer regie op zijn eigen leven te hebben en minder afhankelijk te zijn. Voor de begeleiders betekent het dat ze meer tijd krijgen voor de dingen waar zij weer heel goed in zijn: een gesprek van mens tot mens.


Greet Prins
Voorzitter Raad van Bestuur