Bekijk hieronder de veelgestelde vragen mét antwoorden

Internetpesten op sociale media

Ook op sociale media komt pesten voor. Denk aan een gebruiker die een ander lastigvalt met dreigementen en beledigingen. Pesters op sociale media gebruiken vaak privéberichten om een ander stiekem lastig te vallen. Zo kunnen zij lang en onopgemerkt een ander treiteren.

Hoe ga je om met internetpesten?

 • Blokkeren: op de meeste sociale media kan je andere gebruikers te blokkeren. Zo voorkom je dat zij jouw profiel kunnen bekijken. Ze kunnen ook niet meer reageren op je berichten. En geen privéberichten meer sturen.
 • Rapporteren: ook op sociale media is pesten niet toegestaan. Maak daarom altijd melding van een pesterij bij de beheerders van bijvoorbeeld Facebook of Instagram. Zij waarschuwen deze persoon. Of kunnen deze persoon blokkeren.
 • Aanspreken: is de pester iemand die je persoonlijk kent? Probeer dan zelf het gesprek aan te gaan. Of vraag iemand je te helpen om met de pester te praten. Dit kan helpen waardoor hij of zij besluit te stoppen.

Internet-trollen op sociale media

Een internet-trol is een persoon die vaak (anoniem) als doel heeft om reacties uitlokken. Een internet-trol wil zo veel mogelijk gebruikers kwetsen met gemene en valse berichten. De internet-trol kiest hiervoor vaak gevoelige onderwerpen uit. Hij hoopt dat jij en anderen boos of verdrietig worden.

Hoe ga je om met een internet-trol?

 • Negeren: omdat een internet-trol er alleen op uit is om jou en andere gebruikers te kwetsen kun je deze het beste negeren. Zo bespaar je jezelf een hoop frustratie en verdriet.
 • Rapporteren: kom je een bericht tegen waarvan je denkt dat het alleen geplaatst is om anderen te kwetsen? Rapporteer het bericht zodat de beheerders van bijvoorbeeld Facebook of Instgram het bericht kunnen verwijderen.

Vreemden op sociale media

Niet iedereen is wie die zegt dat hij of zij is. Accepteer daarom niet iedereen als ‘vriend’. Wees daar voorzichtig mee. Het is beter om alleen mensen die je in het echte leven ook kent als vriend toe te voegen aan je vriendenlijst. Zo voorkom je dat mensen met kwade bedoelingen toegang krijgen tot jouw activiteit op sociale media.

Hoe ga je om met vreemden?

 • Vriendschapsverzoeken: accepteer nooit zomaar een vriendschapsverzoek van iemand die je niet kent.
 • Privéberichten: krijg jij vreemde privéberichten van iemand die je niet kent? Negeer deze en blokkeer deze gebruiker. 

Oplichters op sociale media

Sociale media worden steeds vaker als marktplaats gebruikt. Dat is leuk. Maar soms zijn er ook oplichters die proberen je te belazeren. Het aanmaken van een nepprofiel is erg simpel. Daarom kunnen oplichters heel makkelijk slachtoffers maken.

Hoe ga je om met oplichters?

 • Wees voorzichtig: gebruik bij aankopen altijd je verstand. Wordt het product te goedkoop aangeboden? Dan is de kans groot dat je met een oplichter te maken hebt.
 • Controleer de verkoper: kijk voordat je een product koopt altijd even op het profiel van de verkoper. Dan zie je vaak al snel of de verkoper een nepprofiel heeft of niet.

Hackers op sociale media

Ook op sociale media zijn er hackers. Hackers proberen jouw gegevens te verzamelen zodat zij deze kunnen misbruiken. Bijvoorbeeldjouw gebruikersnaam en wachtwoord. Die misbruiken ze door bijvoorbeeld onder jouw naam nep-berichten (spam) te verspreiden.

Hoe ga je om met hackers?

 • Bescherm jezelf: gebruik nooit hetzelfde wachtwoord voor meerdere sociale media. Zo voorkom je dat hackers toegang kunnen krijgen tot al jouw sociale media profielen.
 • Tweestapsverificatie: dat is een moeilijk woord voor een extra bescherming van jouw sociale media profielen. Naast je wachtwoord vul je ook een unieke code in om te kunnen inloggen. Als een hacker jouw wachtwoord heeft, kan hij nog steeds niet inloggen omdat hij de code niet kent.
 • Ben jij gehackt? Rapporteer het. Je kunt dit melden bij de helpdesk van de sociale media, bijvoorbeeld Facebook, Instagram of Snapchat.

Nepnieuws op sociale media

Op sociale media is het verspreiden van nepnieuws toegenomen. Want niemand controleert de berichten. Personen met kwade bedoelingen kunnen zo makkelijk nepnieuws op sociale media verspreiden. Veel nepnieuwsberichten worden verspreid om verwarring te creëren.

Hoe ga je om nepnieuws?

 • Kijk naar de nieuwsbron van het bericht: controleer of het nieuws ook op bekende nieuws websites staat zoals NOS.nl en Nu.nl
 • Wees zelf kritisch: iets dat op sociale media staat hoeft niet altijd waar te zijn!
 • Rapporteer nepnieuws: bij veel sociale media kun je een bericht rapporteren. Denk je dat een bericht nep is? Maak hier dan  gebruik van. 

Wil je nog meer weten?