Veranderen. Het is een woord dat de ene collega blij maakt, terwijl de ander denkt: het is toch goed zoals het nu gaat? Veranderen is ook een woord dat in 2023 belangrijk wordt bij Philadelphia. Niet omdat we allemaal nieuwe dingen gaan verzinnen, maar wel om anderen manieren te vinden zodat we bestaande dingen beter kunnen doen. Daarover ging deze maandag de nieuwsjaarspeech van Saskia Baas. Hier is een verkorte versie daarvan. 

‘Let op elkaar’
"Op kantoor hoorde ik de goede voornemens voorbij komen. Ik heb er eentje en die is er elke dag: ‘Ik ga er wat van maken vandaag.’ Het is fijn om ’s avonds tevreden te kunnen zijn, dat zelfs als iets niet is gelukt, je wel weet dat je je best hebt gedaan. Als organisatie, als collega, hebben we ook een goed voornemen… dat we in 2023 echt aandacht geven aan elkaar. Want ik hoor geregeld over de tekorten op de arbeidsmarkt en de vraag of we niet meer moeten adverteren? En zeker, er zijn problemen met het vinden van nieuwe collega’s. Maar let vooral ook op de mensen die er al zijn. Gezien worden en erkenning krijgen, is ontzettend belangrijk. Als collega’s vertrekken horen we vaak dat ze vinden dat het daaraan ontbreekt. En dat is zonde. Ten eerste voor die collega die vertrekt, maar ook voor Philadelphia, de collega’s én de cliënten. Oprechte aandacht is het allerbelangrijkst.

Vorige week had ik een overleg met een collega die privé iets heftigs had meegemaakt. We kamen niet meteen ter zake maar hadden het eerst even daarover. En over hoe de situatie bij mij is. Dat was fijn, ook al is het maar kort. Let een beetje op elkaar en wees er voor elkaar. Ik weet dat velen van jullie dat al doen, ga daar mee door."

‘Fouten maken is niet erg’
"2023 wordt een jaar van verandering. Niet doordat er allerlei nieuwe innovaties komen, nee, we gaan we de dingen die we al hebben bedacht écht laten werken. Zodat het gewone en eigen leven van cliënten dichterbij komt. Neem DigiContact... 

Afgelopen jaar liep ik mee met een ambulant begeleider, die elke dag langs een stel met een verslaving ging. Dat om te controleren of ze de juiste medicatie innamen. Het kostte veel reistijd om een paar minuutjes bij de mensen over de vloer te komen. We zijn die controle gaan proberen met DigiContact. Dat ging niet meteen goed, maar met vallen en opstaan gaat het nu digitaal. Daardoor heeft de begeleider meer tijd om bij mensen langs te gaan die het echt nodig hebben. 

Dat kwam voort uit creatief denken en dat is nodig, want we kennen dus die moeilijke arbeidsmarkt en een complexere samenleving. Gelukkig zijn wij creatief en goed in dingen anders doen, dat is Philadelphia altijd al geweest. Vanaf de oprichting in de jaren ’60. En door op die andere manier te denken kunnen we echt iets toevoegen aan het leven van de cliënt. Daarom is het belangrijk om niet genoegen te nemen met de status quo en te zeggen: ‘Zo doen we dat nou eenmaal’. Daarvoor is doorzettingsvermogen nodig en geduld. En ja, soms gaat er iets fout. Dat is niet erg. Als je er niet aan begint, verander je ook niets. Veel succes in 2023 met je werk, met het er zijn voor je collega’s. En ook gezondheid gewenst. We gaan er samen iets moois van maken."

Workshop: ‘ja, en’ in plaats van ‘ja, maar’
Na de toespraak van Saskia Baas deden collega’s op het servicekantoor mee aan een workshop met daarin oefeningen hoe je een positieve houding krijgt of vasthoudt. Eén van de oefeningen: wat gebeurt er als je in een gesprek elke opmerking begint met ja, en… in plaats van ja, maar. De positiviteit barst dan los. Een vakantie naar Groenland bijvoorbeeld. Ja, maar daar is het koud. Ja, en dan gaan we skiën. Ook ging er een ansichtkaart rond met idee killers, zie de afbeelding hierboven. Kun je dan nooit meer kritisch zijn? Natuurlijk wel. Graag zelfs. Positief kritisch. Zo helpen we elkaar verder.

 

<< vorige | volgende >>

Archief