Stel je voor: je wordt gewaarschuwd als een cliënt met moeilijk verstaanbaar gedrag spanning opbouwt. Zodat jij ervoor kunt zorgen dat je op het juiste moment op de juiste plek bent. Klinkt handig, toch? In een onderzoek naar de inzet van biometrie kijken we of het meten van de hartslag, huidgeleiding (zweet) en het stresshormoon cortisol bij cliënten ervoor kan zorgen dat we hen beter begrijpen. Kunnen we zo een bijdrage leveren aan de kwaliteit van zorg voor mensen met een verstandelijke beperking?

Om de spanning te meten, maken we gebruik van slimme technologieën. Denk aan slimme sokken. Of een speciale bh-band die allerlei waarden meet. Door de gegevens te bekijken, kunnen we trends ontdekken. En in het meest gunstige geval zelfs bepaald gedrag voorspellen. 

Onnodige stress verminderen
Tijdens het meten kijken we ook welke interventies we kunnen inzetten om onnodige stress te verminderen. Helpt het bijvoorbeeld om kunst aan de muur te hangen of een aquarium neer te zetten? Of kunnen we gebruik maken van bepaalde geluiden? 

Niet alleen handig voor cliënten
Het onderzoek naar de inzet van biometrie richt zich niet alleen op cliënten. We kijken ook wat het kan betekenen voor jou als begeleider. 

Op 9 november vond er een kick-off plaats voor collega’s die cliënten met moeilijk verstaanbaar gedrag begeleiden. Twaalf collega’s van locaties de Mar, het Zwaluwnest en de Eastwei in Sneek en Oppenhuizen werken mee aan de pilot. Zij zijn betrokken bij de ontwikkeling van een app die je helpt om je eigen spanningsopbouw te herkennen. Dit doen ze samen met ontwerpers van Philips en onze eigen stagiair zorgtechnologie. 

Inzicht in je stresslevel dankzij een polsband
Vanaf januari wordt deze app gekoppeld aan de Emograph van Philips. Dit is een polsband waarmee je inzicht krijgt in je eigen stresslevel. Vervolgens gaan we testen of de polsband en de app ook echt werken voor begeleiders. 

Houd Mijn Philadelphia in de gaten
In september 2022 hopen we de resultaten van de pilot te analyseren en te presenteren. We houden je hiervan op de hoogte via Mijn Philadelphia.

<< vorige | volgende >>

Archief