Met een fruitkist in de hand gaan de bewoners van woon- en dagbestedings­locatie Klein Sonsbeek naar de fruitboer in de buurt. Appels en peren die van de boom zijn gevallen worden van de grond geraapt en thuis beoordeeld. Alle peren die er goed uitzien gaan in een grote pan. Met wat liefde en een snufje kaneel worden hier overheerlijke stoofpeertjes van gemaakt. De potjes met stoofperen en appelmoes verkopen de cliënten. Zo wordt fruit dat anders in de container verdwijnt alsnog op een duurzame manier verwerkt en wordt verspilling tegengegaan. Maar duurzaam werken heeft ook andere voordelen vertelt begeleider Joey Comerford. ‘Cliënten zijn trots op hun werk. En we leggen ook nog eens leuke contacten met de buurt.‘

Duurzaam werken is belangrijk op Klein Sonsbeek legt Joey uit: ‘We gebruiken geen plastic bestek, we laten niet onnodig de lichten aan en we scheiden ons afval. Maar we gaan verder dan dat. We hebben allemaal dealtjes in de buurt gemaakt. Naast afspraken met de fruittelers is er ook een afspraak met een houthandelaar. Wij kopen zijn resthout dat wij zagen en kloven. Vervolgens verkopen we het als haardhout in onze kraam.’

Moestuin

Aan de straat bij Klein Sonsbeek staat deze vrolijke kraam. Bewoner en verkoper Alexander Marchena kan daar alles over vertellen. ‘Wij hebben hier elke dag klanten, die het heel leuk vinden om van ons iets te kopen. Ik maak natuurlijk ook altijd even een praatje. We verkopen naast stoofpeertjes en appelmoes ook eieren, haardhout en groente uit eigen moestuin.’

De locatie heeft een moestuin en wel drie grote kassen. Ze verbouwen alles wat je maar kan verzinnen, verschillende soorten groente zoals tomaten en courgettes maar ook veel fruit. Joey: ‘ In de zomer is het hier echt een feestje. Dan plukken we de vruchten. Letterlijk.’

Zelfvertrouwen

Met het groeien van de groente, groeit ook het zelfvertrouwen van cliënten ziet Joey. ‘Een aantal heeft in de tuin een eigen stuk grond. Cliënten mogen zelf bepalen wat ze willen verbouwen. En zijn vervolgens enorm trots op de courgette die kan worden geoogst. Zij mogen ook zelf de prijs bepalen voor de groente.’ De meeste groente wordt aan de straat verkocht door Alexander.

Joey ziet dat de verkoop aan de straat goed loopt. ‘Mensen uit de buurt vinden het heel fijn om van ons te kopen. Die verbinding is belangrijk. En als iemand daardoor graag bij ons als vrijwilliger wil werken, dan is dat mooi meege­nomen.’

Winst

Als kers op de taart is er - na al dat goede werk- nóg een leuke bijkomstigheid vertelt Alexander. ‘We maken flinke winst met de kraam. En dat mogen we uitgeven. Elke cliënt mag zelf een dagje uit verzinnen. Zo hebben we al gebowled, zijn we naar Scheveningen geweest en naar de Efteling. En dat allemaal uit hetzelfde potje.’

Duurzame strategie

Dit is een artikel uit de Duurzaam Krant van Philadelphia. Meer lezen over de strategie? Ga naar de pagina Duurzame strategie.