Hoog bezoek aan de Zijde in Boskoop. Ondanks alle voorzorgsmaatregelen om besmetting met het coronavirus te voorkomen kreeg Sancho vandaag toch de kans om zijn moeder te zien. Dankzij de speciaal gemaakte Phila Kakelkeet: een keet met twee deuren en een stuk plexiglas in het midden. Hart van Nederland kwam – op gepaste afstand – bekijken hoe dat elkaar ontmoeten in zijn werk gaat.

Op de Zijde in Boskoop hebben de bewoners dankzij het snelle handelen van hun locatiemanager de primeur met de Kakelkeet. We bekijken binnen Philadelphia naar steeds meer mogelijkheden om contact en ontmoeting alternatief vorm te geven maar ook om ons voor te bereiden op de toekomst.

Sancho: 'Ik mis mijn ouders ontzettend in deze tijd, het is best wel lastig want je kan elkaar niet veel zien.' Sancho stapt via de ene ingang de keet binnen en Herma,  zijn moeder via de andere. Zo kunnen ze elkaar door het plexiglas toch zien en spreken. Herma: 'Hier kan je heel dicht bij elkaar zitten en dat voelt goed.' Na afloop van het bezoek zorgt Herma ervoor dat haar kant van de keet gedesinfecteerd wordt. Zodat ook de volgende bezoeker weer zorgeloos met zijn of haar familielid de keet kan bezoeken.

Blijven denken  in mogelijkheden
Locatiemanager Anita Bregman bedacht de Phila Kakelkeet. 'We zien dat de cliënten onrustig en verdrietig zijn. Daarom dacht ik aan deze oplossing.' De eigenaar van de keet was meteen enthousiast en stelde deze gratis beschikbaar. Een aannemer zorgde voor het plexiglas en een andere aannemer plaatste het in de keet. De komende tijd reist de Kakelkeet langs een aantal locaties zodat meer cliënten alternatief bezoek kunnen ontvangen.  

Voorbereiden op de toekomst
Phila Kakelkeet is een mooi voorbeeld van hoe op locatie nieuwe vormen van contact en ontmoeting worden gerealiseerd. We bereiden ons voor op de nabije toekomst waarbij we nog steeds rekening houden met hoe we de 1,5 meter samenleving binnen Philadelphia kunnen vormgeven. Anita: 'Het doet de cliënten goed, er hangt meteen een blije sfeer!'

> Het item is op maandag 20 april in de vroege en late uitzending van Hart van Nederland te zien op SBS 6 en terug te kijken.