Op 17 januari heeft Philadelphia als eerste zorginstelling van Nederland een adviesraad geïnstalleerd die zich bezighoudt met ethische vragen rondom mensgerichte technologie in de zorg (EMT). Deze lancering markeert de start van de e-healthweek voor Philadelphia. Een nationale campagne om meer aandacht te vragen voor digitale ondersteuning en technologie in de zorg.

De presentatie van de adviesraad EMT vond plaats bij start-up community Dotslash in Utrecht. Voorzitter van de raad van bestuur van Greet Prins trapte de middag af met een introductie over de technologische ontwikkelingen bij Philadelphia. De zorgorganisatie is voorloper in de branche als het gaat om technologie in zorg, maar wil bewust blijven kijken naar de grenzen. “Er dienen zich steeds meer vragen aan”, vertelt Greet.

Voorzitter van de raad Prof. Dr. Jeannette Pols zegt dat dit een nieuwe manier is om met ethiek om te gaan. “De adviesraad houdt zich bezig met innovaties in de zorg maar het is ook innovatie op het gebied van ethiek”. De focus ligt op mensgerichte technologie die in de praktijk al wordt gebruikt en toegepast. “We gaan op zoek naar de juiste balans tussen technologie en de mens. Dat is uniek”.   

De innovaties die Philadelphia in de praktijk aan het verkennen is zijn divers. Zo is er het gebruik van slim incontinentiemateriaal dat met behulp van sensoren een signaal naar een app stuurt wanneer verdroging nodig is. Maar ook de 5D-belevingscabine waarin al je zintuigen geprikkeld worden en je helemaal tot rust komt. Als deze technologieën worden doorontwikkeld, hoe ver kunnen deze ontwikkelingen dan gaan? Hoe wordt er bovendien omgegaan met de data die hierbij wordt verzameld? De adviesraad biedt ondersteuning bij dit soort ethische vraagstukken.

De leden van de raad zijn voorzitter Jeannette Pols (Universiteit van Amsterdam), Dorothea Touwen (Leids Universitair Medisch Centrum) en Alistair Niemeijer (Universiteit voor Humanistiek). Drie keer per jaar komen zij samen om vragen die in de praktijk ontstaan te bespreken.