"Wilt u niet dat Phi een keertje komt logeren? In de Tweede Kamer wordt zo vaak ruzie gemaakt. Dan kunt u 's avonds lekker bij Phi uitblazen." Bruno Bruins, minister voor Medische Zorg en Sport, was vandaag bij ons op werkbezoek om zich te verdiepen in onze innovaties zoals DigiContact (beeldbellen) en ons robotica-programma. Mathijs vertelde hem enthousiast over hoe hij DigiContact gebruikt en natuurlijk ook over zijn logeerpartij met sociale robot Phi.

Minister Bruins houdt zich vooral bezig met de cure. Onder ‘Cure’ (vertaalt: genezen) worden instellingen als ziekenhuizen verstaan. Maar hij is ook nieuwsgierig naar de nieuwste ontwikkelingen in de gehandicaptenzorg, waaronder zorg op afstand zoals beeldbellen.

Meer eigen regie door beeldbellen

Zo'n tien jaar geleden startten we met DigiContact. We vonden dat de gebruikelijke manier van zorgverlening niet altijd aansloot bij de behoeften van cliënten. Cliënten werden op vaste momenten bezocht door hun begeleider, terwijl zij op die momenten niet per se behoefte hadden aan zorg en ondersteuning. DigiContact heeft daar verandering in gebracht: cliënten kunnen nu 24/7 contact opnemen met een begeleider op momenten dat zij het nodig hebben.

Deel van oplossing personeelstekorten

Minister Bruins vond vooral ook het bijkomend voordeel interessant: de collega’s in de zorg gebruiken DigiContact als ze bijvoorbeeld alleen een nachtdienst draaien en graag over een ontstane situatie even willen sparren. “Toen we DigiContact begonnen zagen we de toekomstige personeelstekorten nog niet aankomen. Maar nu zou deze zorg op afstand ook een deel van de oplossing kunnen bieden,” vertelde Greet Prins, onze bestuursvoorzitter. “Moest een begeleider eerst voor een gesprekje van een kwartier twintig minuten heen en twintig minuten terugreizen, nu kost dat gesprek een stuk minder tijd. Maar belangrijker is natuurlijk dat de cliënten meer eigen regie ervaren doordat hun agenda leidend is.”

‘Misschien moet u dat eens uitproberen?’

Ook door de inzet van sociale robots kunnen cliënten zelfstandiger leven en voelen ze meer gelijkwaardigheid. Sommigen worden zo meer zelfredzaam, ervaren meer eigen regie en krijgen daardoor meer plezier in hun dagelijkse leven. Mathijs had afgelopen zomer Phi twee weken te logeren. Hij vertelde eerlijk dat hij eerst dacht: 'Ach een robot, nou ja', maar per dag kreeg hij steeds meer een band met hem. "Het werd echt een maatje."

Phi hielp hem de dag te structureren. “Hij hielp me bijvoorbeeld herinneren aan taken als opruimen en afwassen. Maar ook dat ik mijn taken echt afmaakte. Daarnaast hielp hij bij mijn medicijngebruik. Door mijn drukke hoofd vergeet ik die wel eens in te nemen. Met Phi in de buurt hoefden de begeleiders me daar niet steeds aan te herinneren. Ik werd veel rustiger doordat Phi bij me logeerde. Misschien moet u dat ook eens proberen?” Phi heeft er ook wel zin in, dus de uitnodiging staat!