Na de succesvolle start van Phila Slag & Vlag begin dit jaar, zijn we trots dat meer verenigingen Slag & Vlag-groepen gaan starten voor mensen met een verstandelijke beperking. Na de kerstvakantie beginnen de trainingen van Juliana's Slag & Vlag in Zeeland onder de muzikale hoede van de Juliana Korpsen in Middelburg. Philadelphia, zorgorganisatie Arduin, Color Guard Nederland (CGN) en Juliana Korpsen hebben de handen ineen geslagen om dit te realiseren.

Momenteel worden er bij meerdere verenigingen en korpsen oriënterende gesprekken gevoerd. In Arnhem worden de plannen voor de start van een groep voor mensen met een verstandelijke beperking al concreter.

Muziek in de zorg

Bij Philadelphia geloven wij in de kracht van muziek. Met ons programma PhiLaLa brengen we de mensen die wij ondersteunen op allerlei manieren in contact met muziek. De reden dat wij muziek structureel inzetten bij de zorg en begeleiding gaat verder dan het ‘fijne gevoel’ dat muziek vaak aan mensen geeft. Muziek is een goed hulpmiddel waardoor bijvoorbeeld introverte cliënten beter contact leren maken met anderen. Of om iemands zelfvertrouwen te laten groeien. Muziek verbindt.

Muziek verbindt

Muziek verbindt nu dus ook zorginstellingen. “Dat heeft een groot voordeel”, legt Esther Primowees, directeur Expertise en Onderzoek van Stichting Philadelphia Zorg, uit. “Zo kunnen we profiteren van elkaars talenten en expertise. Het is belangrijk dat we schotten en muren tussen zorginstellingen afbreken en juist samen optrekken. Als we tot een grote groep deelnemers kunnen komen, is de kans op voortzetting van het initiatief groter.” Volgens Esther is ook het positieve effect voor de deelnemers groter wanneer er meer mensen bij betrokken zijn. “Het is waardevol dat cliënten kennismaken met zoveel nieuwe mensen. Niet alleen met andere personen met een verstandelijke beperking maar ook met de vele vrijwilligers en mensen uit de organisatie. De vele nieuwe ontmoetingen zijn verrijkend.”

Het begon met Phila Slag & Vlag

Samen met ons startte overkoepelende organisatie van de muziekverenigingen CGN in januari van dit jaar Phila Slag & Vlag. Deze groep werd na de zomer opgenomen in de Advendo Korpsen in Sneek. Een mooie start van het doel dat wij delen met CGN: op termijn is het bij muziek- en colorguard-verenigingen heel gewoon om binnen hun verenigingen mensen met een verstandelijke beperking de mogelijkheid te geven met dezelfde liefde en passie de hobby uit te voeren zoals ieder ander.