In de bijzondere documentaire ‘Ik ben er even niet gaat filmmaker Maartje Nevejan op zoek naar wat jongeren met absence-epilepsie ervaren wanneer zij even helemaal ‘weg’ zijn. Want wat zie en ervaar je tijdens een korte hapering van het brein en hoe leg je de ervaring uit aan anderen?

Filmmaker Maartje Nevejan kent absences uit eigen ervaring en heeft een zoon die ze ook had: ‘Mijn eigen zoon zette mij als filmmaakster aan het denken toen hij als achtjarige voor een kunstwerk stond en zei: ‘Zo voelt het!’. Waar eeuwenlang gedacht is dat er kortsluiting was in de hersenen, met bewustzijnsverlies als resultaat, hebben we door jongeren te koppelen aan kunstenaars ondervonden dat er wel degelijk ervaringen zijn tijdens een aanval.’

Kunst en wetenschap als vertaalmiddel

In ‘Ik ben er even niet’ wordt er een poging gedaan om met behulp van kunst en wetenschap de ervaring van een epilepsie-absence te vangen. De film onderzoekt de krachten en de beperkingen van het bewustzijn door jongeren die aan absence-epilepsie lijden samen te laten werken met kunstenaars. Een bezoek aan kunstenaar Anish Kapoor en zijn werken met het pigment Vantablack (het zwartste zwart dat op dit moment bestaat) roept vragen op over de grenzen van het bewustzijn.

(Descent Into Limbo is een kunstwerk van Anish Kapoor waarin het pigment Vantablack een prominente rol speelt.)

Kijk de documentaire terug op NPO Start