Het is een schommelbank waar muziek inzit (en uitkomt)

Kom met een innovatief idee dat aansluit bij de behoefte van je cliënten. Dat was de vraag aan Nada van Ommeren, CB’er op locatie Grasland. Het was een opdracht in het kader van haar opleiding Management in de Zorg in Nijmegen. Dat het iets met muziek en bewegen te maken moest hebben, daar was ze al snel uit.

Daarnaast had ze ervaring met een cliënt met moeilijk verstaanbaar gedrag die rustig werd wanneer ze hem voorlas uit de bijbel. Een cliënt in zijn laatste levensfase. Muziek, bewegen en geloof in 1 innovatief idee, dat moest het worden. Het begon direct te borrelen en de eerste ideeën kwamen als vanzelf.

Het idee

Om ideeën op te doen ging Nada op bezoek bij een fabrikant van speeltoestellen. Daar zag ze onder meer een schommelstoel. Het idee was geboren. Een schommelstoel waar (kerk)liedjes uitkomen wanneer de stoel in beweging wordt gebracht. Op haar opleiding was iedereen enthousiast. Zo enthousiast zelfs dat ze nog verder werd uitgedaagd. Ontwikkel het maar!

Van idee naar praktijk

Nada: ‘Waar moet ik nu beginnen? Allereerst heb ik contact gezocht met Danielle Meijer, directeur Intensieve Zorg. Zij heeft mij in contact gebracht met Suzanne Leijendekkers, directeur Innovatie & Projecten (I&P). Het kan bijna geen verrassing meer zijn. Ook zij vonden allebei het een geweldig idee en hebben mij ondersteuning geboden. Zowel financieel als met menskracht. Marco van Hoogdalem van I&P werd mijn buddy. De eerste stappen waren gezet. Collega’s en cliënten werden betrokken en dachten met me mee.’

Ongeduldig

Het ontwikkelen van de bank duurde van maart tot november. Cliënten werden ongeduldig omdat ze niet konden wachten tot de schommelbank er zou staan. ‘Wanneer gaan we schommelen?’ Dat was ongeveer de meest gestelde vraag aan Nada gedurende 8 maanden. Maar ‘ineens’ werd de bank geplaatst en de reacties waren overweldigend. Cliënten gingen samen met begeleiders schommelen en neurieden mee met de muziek die ze kenden vanuit de kerk. Een instant lach op het gezicht was het resultaat. Collega’s waren superenthousiast en de reacties op social media hartverwarmend.

‘Ik wist niet dat ik deze talenten had’

Nada: ‘In het begin waren het alleen kerkliedjes maar al snel kwam er een tweede stick met muziek. Kinderliedjes deze keer. En op dit moment maken cliënten met een lichte verstandelijke beperking samen met begeleiders een stick met liedjes die zij leuk vinden. Supermooi om te zien. Ik wist niet dat ik dit in me had en ik ga graag nog meer onderzoeken en ontwikkelen.’