In het Fieldlab doen we onderzoek naar een nieuwe vingerbeschermer: de ViniGiGipro. Deze beschermer helpt begeleiders bij de dagelijkse mondverzorging van cliënten. Renate Harsevoort is tandartsassistente en vertelt over het onderzoek.

“Dagelijkse mondzorg is heel erg belangrijk. Want goede mondverzorging draagt bij aan de algehele gezondheid van een cliënt. Begeleiders spelen hier een hele grote rol bij. Veel mensen met een verstandelijke beperking hebben hulp nodig bij het tandpoetsen, stoken en ragen. Met name mensen met EMB, MVG en ouderen. Maar het poetsen bij hen is soms best een uitdaging.”

Meer vertrouwen

“Tijdens dit onderzoek hoorde ik van een begeleider dat de mondverzorging bij een oudere cliënt al veel beter gaat. De cliënt beet en dat deed pijn. Hierdoor konden begeleiders op deze groep te weinig aandacht besteden aan goede mondverzorging. Met de ViniGiGipro kan de begeleider haar vinger beschermen en hoeft ze niet bang te zijn dat een cliënt haar bijt. Hierdoor krijgt zij meer vertrouwen en dat merkt de cliënt ook. Er wordt beter tandengepoetst, hierdoor is er minder tandplak en dus ook minder bijkomende problemen op lange termijn.”

Slimme innovatie

“De ViniGiGipro is eigenlijk een vrij simpele innovatie. Maar met grote voordelen. Er waren al wel bijthoutjes beschikbaar. Maar dan heb je eigenlijk drie handen nodig. Met de vingerbeschermer kun je gemakkelijk de mond openhouden en met de andere hand poetsen. We hebben in Ermelo 38 cliënten getest verdeeld over vijf groepen met cliënten met EMB, MVG en ouderen. We wachten de onderzoeksresultaten nog af, maar ik denk dat dit een goede innovatie is om de dagelijkse mondverzorging van cliënten te verbeteren en begeleiders hierbij te helpen.”

Fieldlab Gehandicaptenzorg

In dit onderzoek van het Fieldlab Gehandicaptenzorg is de ViniGiGipro van Feniks Engineering op meerdere locaties van ’s Heeren Loo, Siza en Philadelphia getest. Het Fieldlab is een samenwerking tussen Siza, Philadelphia en ’s Heeren Loo. We stimuleren en ondersteunen bedrijven om samen met cliënten technologische innovaties te ontwikkelen voor mensen met een (lichte) verstandelijke beperking en NAH.