‘Zie je nou wel, ik mag er zijn!’, zegt Mijke Hermans terwijl ze naar een grote poster op haar slaapkamerdeur wijst. ‘Positief van Mijke’, staat er heel groot op. Met daaromheen allerlei mooie woorden of uitspraken die anderen over haar zeggen. Woorden die geschreven zijn door begeleiders, familie, medebewoners of collega’s van haar werk.

Het idee voor het maken van dit bord kwam een aantal weken geleden tot stand, tijdens een gesprek met haar gedragsdeskundige. Mijke heeft in de afgelopen jaren een aantal mensen verloren die dicht bij haar stonden en er zijn begeleiders weggegaan. ‘Daar kan ik niet zo goed mee omgaan’, vertelt Mijke. ‘Ik heb nog wel eens de neiging om negatief te denken. Of zoals ik altijd zeg, dan heb ik een 'punthoofd'’. Wanneer ze thuiskomt van een drukke werkdag, of last heeft van zo’n ‘punthoofd’, dan kijkt ze even op haar positief denken bord. Daar wordt ze rustig van en het helpt haar om negatieve gedachten om te zetten in positieve.

Naast het bord hangt een lijst van de mensen die er al iets op hebben geschreven. En van de mensen die er nog iets op gaan schrijven. Tegen die tijd zit het bord waarschijnlijk ook wel propvol.