De sociale robot maakt een opmars in de zorgsector. Van de knuffelrobot-zeehond en Zora-Robot tot robot onze eigen Phi. In 2020 zijn zorgorganisaties, waaronder Philadelphia, samen met robotica start-ups verschillende initiatieven begonnen. De robots kunnen in tijden van de coronacrisis doorwerken en fysiek contact met elkaar houden.

Digitale en fysieke zorg

‘De toekomst van robots in de zorgsector zal een vorm zijn van blended of hybride’, schrijft Xenia Kuiper, programmamanager Sociale Robotica bij Philadelphia in de aankomende editie van vaktitel ICT&Health. Robots zijn bij uitstek geschikt voor de combinatie van digitale en fysieke zorg met oprechte of gepersonaliseerde aandacht. Daarbij is het van groot belang om gepersonaliseerde aandacht en autonomie uit elkaar te houden. Een valkuil bij de inzet van sociale robots in de zorg, is het risico dat de apparaten op de vensterbank of in de kast belanden.

De Covid-19 crisis liet ook zien dat behoeften van zorgconsumenten zijn veranderd en vragen om nieuwe vormen van zorg. Zorgorganisaties zullen zich volgens Kuiper moeten heruitvinden in hun rol en toegevoegde waarde voor de toekomst. De urgentie is groter dan ooit en de mogelijkheden liggen binnen handbereik. Er zijn betaalbare robots op de markt, er is betrouwbare robotsoftware in ontwikkeling en er is groeiende expertise op het vlak van de aanpak van dit soort innovatietrajecten.

Lees meer over de impact van robots in de zorg op de site van ICT & health