Woensdag 20 juni is het zover. Dan is dé finale, het hoogtepunt van de PhiLaLa Talentenjacht. Zeven finalisten gaan uitmaken wie Philadelphia Muziektalent 2018 wordt. En niemand minder dan Frans Bauer komt optreden. Dat wordt knallen!

Alle cliënten van Philadelphia konden in februari en maart een filmpje insturen waarin ze hun talent demonstreerden. Een professionele jury selecteerde, samen met de bezoekers van de website, per regio 5 muziektalenten die live mochten optreden op het muziekfeest in hun regio. Woensdag 20 juni strijden de 7 regiowinnaars in de finale in de Flint in Amersfoort. Marco de Hollander, de ‘vrolijkste volkszanger van Nederland’, presenteert het programma en Frans Bauer treedt op.

Zorg en muziek gaan hand in hand
Philadelphia gelooft in de kracht van muziek. Met het programma PhiLaLa brengt de zorgorganisatie de bewoners op allerlei manieren in contact met muziek. De reden dat Philadelphia muziek structureel inzet bij de zorg en begeleiding van cliënten, gaat verder dan het ‘fijne gevoel’ dat muziek vaak aan mensen geeft. Muziek is een goed hulpmiddel waardoor bijvoorbeeld introverte cliënten beter contact leren maken met anderen. Of om iemands zelfvertrouwen te laten groeien.

Muziekagoog Joram Swart
Joram Swart werkt bij de locatie D. Marotstraat in Velserbroek als coördinerend begeleider. Naast zijn werk studeert Joram muziekagogie. 'Ik zie bij cliënten duidelijk wat muziek kan doen. Bij onze locatie woont een cliënt van begin twintig met autisme. Hij heeft last van overprikkeling. Op zo’n moment gaat hij naar zijn elektrische piano en begint daar keihard op te spelen, te rammen eigenlijk. Ik ben met hem mee gaan spelen. Ik vraag hem bepaalde toetsen te bespelen en zorg er met mijn gitaarakkoorden voor dat het mooi harmonisch wordt. En dan zie je hem rustig worden en ontspannen.'

'Wat muziek kan doen, zie ik ook bij de CRDL. Een mooie houten schaal waar muzikale thema’s en natuurgeluiden in geprogrammeerd zijn. De CRDL vertaalt aanraking in geluid. Als je de schaal aanraakt, gebeurt er niets, tenzij je contact maakt met iemand anders. Het is een middel om contact te maken met een cliënt. Je ziet een grote glimlach verschijnen. En het is helemaal geweldig als een cliënt zelf initiatief neemt en jou aanraakt om muziek uit te lokken.'