Het begon zes jaar geleden met een droom om in een toneelvoorstelling te spelen. Zes jaar later staan bewoners van Schelpenhof en Julianahof met anderen op 11 november in het Oude Luxor in Rotterdam. Met de musical Popcorn King. Dankzij doorzettingsvermogen, passie, talenten te benutten en vertrouwen in elkaar. “Samen kun je dit bereiken.”

Er wordt druk geoefend in Buurthuis Mariahoeve in Den Haag. Tekst, dans, geluid, licht, kostuums; bij de opvoering van PopCorn King komt veel kijken. Vol enthousiasme gaan de spelers aan de slag. Ze nemen iedere scene van de musical door. Wie zegt op welk moment wat, waar wordt gedanst en via welke uitgang loop je straks even af?

‘Zingen en dansen maakt me vrolijk’

Het is even inbeelden hoe het er straks uit komt te zien. Want tijdens de repetities dragen de sterren natuurlijk geen kostuums en het decor is geminimaliseerd tot een aantal stoelen. Maar de acteurs geven de volle honderd procent en genieten volop. Cathy woont bij de Julianahof en speelt in het stuk Annemarie. “Zingen en dansen maakt me vrolijk. Ik vind het wel een beetje spannend om voor al die mensen op te treden. Maar het komt goed. Mijn ouders, broer, oom en collega’s komen kijken. Het is een hele leuke musical om naar te kijken!”

Ook Dennis geniet volop van het spelen in de musical “Het is een musical met heel veel elementen. De mooiste scène om te spelen vind ik die op het station. Ik speel al zes jaar musicals. Acteren, zingen en dansen doe ik graag.”

Mogelijk dankzij inzet van vrijwilligers

De musical is een productie van MusicalBuddies. Een organisatie die zich richt op culturele uitingen voor en door jonge mensen met en zonder verstandelijke beperking. Een van deze uitingen is het jaarlijks produceren van een musical. Om aan een groot publiek te laten zien wat je kunt bereiken door middel van vriendschap.

Mirte van der Graaf is bestuurslid van MusicalBuddies en daarnaast vrijwilliger bij Philadelphia. ‘Zes jaar geleden had een bewoner een wens voor een toneelvoorstelling. Vanuit BestBuddies hebben we dit toen opgezet, door vrijwilligers aan bewoners te koppelen. We traden eerst voor de locatie op, vervolgens in buurthuizen. Het werd steeds groter en we besloten het onder te brengen in een stichting. Om het naar een hoger plan te kunnen trekken. De bewoners en vrijwilligers verdienen zo’n podium. Je ziet ze groeien in het zelfvertrouwen en plezier hebben. Er ontstaan vriendschappen en met elkaar bereiken we dit. Vorig jaar stonden we voor een volle zaal in de Leidsche Schouwburg. Dit jaar nemen we een nog grotere zaal. We hopen dat het Oude Luxortheater uitverkocht raakt.”

Tussen het rode pluche van de bioscoop en de geur van verse popcorn groeit Max op, zoon van Sebas, Koning der bioscopen. Max zal later het imperium van zijn vader overnemen, alleen niet iedereen is het daarmee eens. Zijn onbetrouwbare oom heeft een hele andere agenda. Wanneer hij een snode plan bedenkt om Max buiten spel te zetten, besluit Max te vluchten.
In de garage van de luie, maar altijd vrolijke automonteurs Tim en Sally, probeert Max vastberaden en vol overgave te sleutelen aan een nieuwe toekomst. Maar past het overall hem wel? Als zijn jeugdliefde An plotseling binnenstapt slaat de twijfel toe. Heeft hij de juiste keuze gemaakt? Blijft hij bij zijn vrienden tussen de autobanden, of volgt hij zijn hart en neus terug naar de popcorn?