Het thema van de autismeweek van dit jaar (28 maart t/m 4 april 2020) is ‘Prikkels’. Bij Philadelphia geloven we in de kracht van muziek. Zoals je in het filmpje kunt zien zetten wij muziek in en we voegen we een positieve prikkel toe. Daardoor wordt de kracht van muziek nog duidelijker.

 

Muziek maken is leuk. Je kunt er enthousiast van worden. Muziek is ritme, structuur, melodie, tekst, een verhaal. Muziek kan je helpen structuur te brengen in je dag. Bijvoorbeeld door het zingen van een liedje wat hoort bij aankleden, tandenpoetsen of eten. Muziek kan je ook helpen met een betere prikkelbalans. Je kunt bijvoorbeeld het liedje ‘stampen’ zingen. Je stampt hard met je voeten op de grond of op het plankje van je rolstoel. Daardoor wordt je houdings- en bewegingsgevoel aan het werk gezet. Dit beïnvloedt de manier waarop jij prikkels verwerkt. Wanneer je prikkels beter in balans zijn kun je beter je aandacht richten en ben je beter alert.

Autisme

Voor mensen met autisme is het verwerken van prikkels niet altijd van zelfsprekend. En de zoektocht naar een juiste prikkelbalans kan best ingewikkeld zijn. Prikkels zoals geluid, licht of een onverwachte beweging kunnen snel voor overprikkeling zorgen. Dan kan het best lastig zijn om je prikkels weer in balans te krijgen. De meeste mensen hebben wel een maniertje gevonden om de prikkelbalans te beïnvloeden. De één gaat bewegen, de ander zingen of moet even aan een pluisje friemelen en weer een ander trekt zicht terug en wil liever even alleen zijn. En dat is allemaal goed, alleen niet altijd wanneer het ontwikkeling in de weg staat.

Positieve muziekprikkel

In het filmpje is te zien dat de kinderen op de Klim-op tijdens muziek in de kring samen met muziektherapeut Jitske liedjes doen waarin de zintuigen worden aangesproken. In het liedje ‘stampen’ wordt het zintuig houdings- en bewegingsgevoel geprikkeld. Het liedje ‘bal’ zorgt voor prikkeling van het evenwichtszintuig. Groepsleiding geeft aan dat na deze vorm van muziek in de kring, de kinderen makkelijker de overgang kunnen maken naar werken aan tafel. Prikkelverwerking is meer in balans gebracht en kinderen kunnen rustig aan het werk.

De Beweegliedjes

De Beweegliedjes zijn korte eenvoudige liedjes die de zintuigen prikkelen en beleving en alertheid stimuleren. Wil je meer weten kijk dan op De Beweegliedjes.

Een aantal Beweegliedjes zijn ook online te vinden op de website van Philadelphia bij Hallo Thuis. In de zomer van 2020 staan deze liedjes ook als muziekactiviteit beschreven op Philala.

Vakgroep Autisme

Ondertussen wordt binnen de Vakgroep Autisme van Philadelphia achter de schermen hard gewerkt aan nieuwe ontwikkelingen over autisme en scholing. Je kunt dan denken aan: een link over wat is Autisme, waar vind ik de laatste informatie en hoe en wanneer kunnen we de ASS-wijzer inzetten.