Ik ben Jelly Douma (1968). In 1989 begonnen als stagiaire muziektherapie bij Philadelphia. Er was nog geen muziektherapie bij Philadelphia en ik mocht het op zetten op de oude Kloek in Vierhouten. Een, zoals we nu noemen, EMB-locatie. Een jaar later ben ik stage gaan lopen op Halfweg in Vierhouten en na mijn afstuderen in 1991 mocht ik blijven! In de loop van de jaren kwam ik op steeds meer locaties. En nu is mijn werkgebied Groot Veluwe en een klein stukje daaromheen. Van Huizen tot Hemmen, van Vierhouten tot Doorwerth. En alles wat er tussenin zit. Ik werk met alle doelgroepen.
Muziek is altijd al belangrijk geweest in mijn leven. Een moeder die altijd zong, het orgel op zondagmorgen in de kerk waar ik enorm van genoot, blokfluitles en vandaaruit steeds meer instrumenten ontdekken. Gitaar, dwarsfluit, piano, accordeon en sinds kort: harp. De stap naar muziektherapie was een logische: mensen willen helpen en iets met muziek doen. De keuze voor de VGZ ging ook vanzelf: een nieuwsgierigheid naar mensen die bijzonder zijn.
Ik kreeg als muziektherapeut steeds meer vragen over rouwverwerking. Omdat ik tijdens mijn opleiding een scriptie over dit onderwerp had geschreven, had het mijn interesse. Ik ben mij er daarom meer in gaan verdiepen en heb verschillende trainingen gevolgd. Ik geef nu via het Leerhuis zelf een training aan begeleiders: omgaan met verlies en rouw. Daarnaast heb ik een training gevolgd over traumabehandeling. Ik werk met alle doelgroepen. En eigenlijk: hoe moeilijker en ingewikkelder de cliënt, hoe leuker ik het vind. Het puzzelen, observeren en aansluiten bij de cliënt, vind ik geweldig om te doen. Vandaaruit de begeleiding meenemen in het (anders) kijken naar de cliënt vind ik belangrijk omdat de cliënt zorg krijgt in een systeem, we moeten het samen doen!
In 2018 heb ik de opleiding neurologische muziektherapie gedaan. In deze opleiding leer je om muziektherapie gericht in te zetten op problemen m.b.t. het brein. Zoals loopritme en ademhaling reguleren. Dit is nog een redelijk onontgonnen terrein binnen de VGZ en samen met Jitske zijn we bezig om hier meer aandacht voor te krijgen.
Heb je vragen? Mail dan gerust