Even voorstellen... Joram Swart

'Muziek, de verbindende x-factor'
 

Zelfrijdende auto’s, de zorgrobot, virtual reality, social media en ga zo maar door. Technologie is overal om ons heen en volgen elkaar in razend tempo op.

Op 6 november was er in regio Noord-West, waarin ik werkzaam ben, een ‘innovatiedag’ voor medewerkers van Philadelphia. Technologische ontwikkelingen en innovaties volgen elkaar in een razend tempo op! Ook binnen de muziek is er sprake van technologische ontwikkelingen. Dit loopt uiteen van simpele en laagdrempelige apps voor je smartphone tot technologische en innovatieve muziekinstrumenten. Technologie maakt het mogelijk dat iedereen muziek kan maken! 
Hierbij moet ik bijvoorbeeld denken aan de ‘magic flute’ en de ‘CRDL’ (cradle). De CRDL is een interactief zorginstrument dat aanraking tussen mensen vertaalt in geluid. Dit maakt nieuw contact mogelijk voor mensen met bijvoorbeeld dementie of autisme die moeite hebben met communicatie en sociale interactie. Dit zijn prachtige voorbeelden van innovaties op het gebied van muziek. Ik zou een hele blog over deze geweldige instrumenten kunnen! Echter is het zo dat je dit zou moeten ervaren om te weten wat deze instrumenten kunnen doen. Nieuwsgierig geworden? Bekijk dan dit filmpje van de CRDL

Zowel mensgerichte technologie en muziek zijn belangrijke strategische thema’s van de organisatie en de CRDL is daar een mooie combinatie van. Technologie sluit niemand buiten en zorgt ervoor dat het onmogelijke mogelijk wordt.

Een ander geweldig en simpel voorbeeld zijn boomwhackers. Dit zijn gekleurde, kunststof buizen met elk een eigen toon. Er zijn verschillende filmpjes op YouTube te vinden die ervoor zorgen dat je mee kan spelen met allerlei liedjes, zogeheten “boomwhackers play-along”. Ik heb een aantal keren mogen ervaren hoe gaaf het is om met een groepje bewoners aan de slag te gaan met boomwhackers! Ook met je team is dit erg leuk om te doen. 
Deze plastic buizen zijn ook een voorbeeld van technologie. Als muziekexpert kan ik zeker aanbevelen om zo’n set aan te schaffen (desnoods één set met meerdere locaties) om samen lekker muziek te maken. Kijk ook eens wat technologie in combinatie met muziek voor jou en je bewoners kan doen. Er is immers meer mogelijk dan je denkt.
 

Contact: j.swart2@philadelphia.nl