De Merici is een woonlocatie in Maastricht voor mensen met een verstandelijke beperking (VB) en mensen met autisme (ASS) of aanverwante problematiek.

In hartje Maastricht

Op een unieke locatie, gevestigd in het Ursulinenklooster in hartje Maastricht, ligt woonlocatie de Merici. De Merici is voor mensen van alle leeftijden en met uiteenlopende zorg- en ondersteuningsvragen. De woonlocatie is opgedeeld in verschillende etages.

Etage 1 en 2

Op de eerste en tweede etage wonen 23 cliënten met een verstandelijke beperking (VB) op basis van 24 uurszorg. In de vier gemeenschappelijke woonkamers zijn open keukens waar we koken en samen eten. 's Avonds doen we daar spelletjes, drinken we koffie en kijken televisie. Overdag ga je naar je werk of de dagbesteding. De appartementen hebben een woonkamer met kitchenette, aparte badkamer met een wasmachine aansluiting en een aparte slaapkamer.

Etage 3

Etage 3 biedt ondersteuning aan mensen met ASS en aan mensen die baad hebben bij een op ASS gerichte begeleidingsstijl. De Merici biedt zowel ondersteuning aan mensen met een lichte verstandelijke beperking als aan mensen zonder verstandelijke beperking.

Wij bieden zorg op maat. Individuele begeleiding op semi-ambulante basis. Dit betekent dat de zorgprofessionals niet 24 uur aanwezig zijn, maar volgens een vast rooster werken waarin alle individuele momenten staan ingepland. Indien er sprake is van een acute hulpvraag is er de mogelijkheid om hier op in te spelen. Je hebt een eigen appartement met badkamer en slaapkamer. De 12 appartementen bestaan uit een woonkamer met kitchenette, een slaapkamer en een aparte badkamer met wasmachine aansluiting. Daarnaast is er een gezamenlijke woonkamer en keuken. Vier keer per week wordt er gezamenlijk gekookt en gegeten. Ook is er in de ochtend en avond ruimte voor een gezamenlijk moment. Je kiest zelf of je hier aan deel wil nemen. 

Download hier de folder van Etage 3.

Caritas

Caritas is een woongroep waar mensen wonen met een autismespectrumstoornis (ASS) of mensen voor wie een ASS-gerichte begeleidingsstijl goed werkt. Denk aan studenten die MBO-, HBO- of universitair onderwijs volgen. Je krijgt semi-ambulante begeleiding. Daarnaast bieden we begeleiding aan mensen met een forensische indicatie, die baat hebben bij een ASS gerichte begeleidingsstijl. Verder bieden we begeleiding aan mensen die een WMO beschermd wonen indicatie hebben, die ondersteuning nodig hebben naar zelfstandig wonen. Binnen Caritas is er plek voor zes bewoners. Je hebt een eigen studio, met een eigen of een gedeelde badkamer, een gezamenlijke woonkamer, keuken en tuin.

De hulpvraag/ wensen en behoeften van de bewoner op een of meerdere leefgebieden staan centraal en zijn vastgelegd in de afsprakenkaart. Hulpvragen zijn in het algemeen naast het vergroten van zelfredzaamheid en zelfstandigheid gericht op het stabiliseren van ''psychisch'' welzijn en het vergroten/aanleren van passend gedrag in een open context. Het zo goed mogelijk en naar wens leren deelnemen aan de maatschappij kan ook een belangrijk doel van de begeleiding zijn. De doelstelling in deze setting, naast motivatie is dat bewoners een start kunnen maken met het oefenen met en het trainen van meer zelfregie, zelfcontrole, zelfredzaamheid en zelfstandigheid. De bewoner dient bij aanmelding een zinvolle dagbesteding te hebben of is bereid te onderzoeken welke dagbesteding zinvol kan zijn en is vervolgens bereid hieraan te werken.

Er is ook een mogelijkheid om binnen Stichting Philadelphia Zorg een dagbesteding te krijgen. Op de locatie wordt deze dagbesteding aangeboden. Denk hierbij aan horeca, groenvoorziening en er is een creatief atelier. Er is ook de mogelijkheid tot het volgen van een opleiding of het behalen van certificaten. Om de zelfstandigheid en onafhankelijkheid te optimaliseren wordt gebruik gemaakt van diverse ICT-toepassingen, waaronder Digicontact.

Download hier de folder van Caritas.

De Merici

Woonlocatie, Werk en dagbesteding
Grote Gracht 74
6211 SZ MAASTRICHT
Doelgroep

Ernstige meervoudige beperking

Je kunt genieten van kleine alledaagse dingen. We besteden veel aandacht aan communicatie. Om zo goed als mogelijk te weten te komen wat jij wilt en waarom je dat wilt. Zodat jij een zo prettig mogelijk leven kunt leiden.

Moeilijk verstaanbaar gedrag

Je wilt je ontspannen voelen en een zo gewoon mogelijk leven leiden. Wij bekijken samen met jou waar je ondersteuning bij kunt gebruiken. Zodat je zoveel mogelijk zelf kunt blijven doen.

Ouderen

Je wilt zelf keuzes blijven maken en blijven genieten. Je behoeftes veranderen nu je ouder wordt. We kijken samen naar jouw wensen en mogelijkheden. Zodat jij een aangenaam leven blijft houden en een fijne oude dag hebt.

Lichte verstandelijke beperking

Je wilt je eigen keuzes maken en zo zelfstandig mogelijk leven. Wij bespreken met jou welke ondersteuning jij nodig hebt. Zodat jij een zo prettig mogelijk leven kunt leiden.

Verstandelijke beperking

Je wilt een zo gewoon mogelijk leven leiden en doen waar je goed in bent. Wij kijken samen met jou naar wat jouw wensen zijn. Zodat jij een fijn leven hebt!

Ouders met een beperking

Een kind krijgen is heel bijzonder. Jij zorgt voor je kind. Wij helpen je te ontdekken hoe je dit het beste kunt doen. Zodat jij je kind zelf zo goed mogelijk op kunt voeden.
Locatietype

Woonlocatie

Als je op een locatie van Philadelphia woont dan heb je een eigen kamer of appartement. Je krijgt de begeleiding die je nodig hebt.

Werk en dagbesteding

Voor iedereen geldt dat een passende invulling van de dag bijdraagt aan een prettig leven. Philadelphia biedt verschillende soorten dagbesteding. Aansluitend bij de mensen die wij ondersteunen.
Specialisme

epilepsie

auditieve beperking

visuele beperking

autisme

psychische problematiek

psychiatrische problematiek

Ligging

centrum

Binnen 1km afstand van de locatie is er een centrum.

uitgaansgelegenheid

Binnen 1km afstand van de locatie is er een uitgaansgelegenheid.

zorgcentrum

Binnen 1km afstand van de locatie is er een zorgcentrum.

sportaccommodatie

Binnen 1km afstand van de locatie is er een sportaccommodatie.

winkels

Binnen 1km afstand van de locatie bevinden zich winkels.

openbaar vervoer

Binnen 1km afstand van de locatie kun je gebruikmaken van het openbaar vervoer.

bibliotheek

Binnen 1km afstand van de locatie is er een bibliotheek.
Faciliteiten

parkeergelegenheid

De locatie heeft voldoende parkeergelegenheid. Zo zijn bezoekers altijd in de gelegenheid om even langs te komen.

rolstoeltoegankelijk

De locatie is rolstoeltoegankelijk. Dat betekent dat de deuren breed genoeg zijn om te passeren met een rolstoel en er een lift aanwezig is.

lift

De locatie heeft een lift. Zo kunnen ook mensen die moeilijk ter been zijn of rolstoelgebonden zich naar andere verdiepingen verplaatsen.
Woonvorm

eigen zit/slaapkamer

Je hebt hier de beschikking over een eigen zit/slaapkamer.

gemeenschappelijke ruimte

Er is een gemeenschappelijke ruimte op de locatie. Hier kun je elkaar ontmoeten, koffiedrinken of even bijkletsen.

eigen keukenblok

Je hebt hier de beschikking over een keukenblok. Het keukenblok hoef je met niemand te delen.

eigen sanitair

Je hebt hier de beschikking over een sanitair, zoals een wasbak, wc en douche. Het sanitair hoef je met niemand te delen.

locatiepagina kwaliteit

Kwaliteit meten

We vragen aan iedereen die bij ons zorg of ondersteuning krijgt, hoe zij dit ervaren. Ook verwanten mogen laten weten wat ze ervan vinden. De kwaliteitsmeting van de afgelopen jaren is stabiel.

​​

 

Contact en aanmelden

Wil je weten wat er voor jou mogelijk is of heb je vragen?

Neem dan gerust contact met ons op.

  • Dat kan telefonisch via: 0800 – 0830
  • We zijn van maandag tot en met donderdag bereikbaar tussen 8.30 – 17.30 uur en op vrijdag tussen 8.30 – 17.00 uur
  • Of vul via de website de contactpagina in. We nemen dan zo snel als mogelijk contact met jou op

Je kunt je ook direct bij ons aanmelden. Vul dan het aanmeldformulier in.

 

 

 

Componence Asset List