We kunnen er niet meer omheen, overal in het nieuws hoor je over de oorlog in Oekraïne. Mensen praten er over op het werk, of met vrienden en familie. Het is het gesprek van de dag. Het kan goed zijn dat cliënten er ook over horen en er over willen praten. Maar hoe doe je dat nu handig? We delen graag onze 10 tips.

Hendrik kwam laatst boos, onrustig en angstig terug van zijn werk. Hij had gehoord dat er misschien wel een bom gegooid zou kunnen worden in Nederland. Zijn collega’s hadden het erover gehad tijdens de pauze. Hij vroeg de begeleiding of dat inderdaad zou kunnen gaan gebeuren. Hoe weet je zeker dat die man in Rusland het niet zou doen?

Het is logisch dat cliënten zich zorgen maken, vragen hebben en bang zijn. Het kan zijn dat het voor sommige cliënten extra gevoelens oproept omdat zij oorlog hebben meegemaakt.

10 tips

  1. Maak het bespreekbaar en besteed aandacht
    Besteed als begeleider aandacht aan het onderwerp oorlog. Bedenk  wat de beelden en verhalen doen met de cliënten. Ga het gesprek aan wanneer je ziet dat dit nodig is;
  2. Kijk (observeer), luister en stel open vragen 
    Stel open vragen. Zo kom je achter de beleving van de cliënt en krijg je helder waar precies de zorgen zitten. Zo kan je gericht daar informatie of wellicht zelfs een oplossing voor bieden;
  3. Kijk of luister mee als de tv aanstaat;
  4. Geef eerlijk en feitelijk antwoord. Geef ook aan als je iets niet weet;
  5. Wees kort en bondig in je antwoord;
  6. Wees je bewust van je eigen emoties en zorgen. Vertaal dit naar wat een cliënt begrijp en aankan;
  7. Erken de emoties die de cliënt uit. Je mag bang, verdrietig of boos zijn
  8. Blijf erover praten. Ook over de zorgen die cliënten mogelijk hebben. Op die manier voorkom je eventuele spanningen;
  9. Op Steffie.nl vind je informatie over hoe je het op een gemakkelijkere manier uitlegt
  10. Is het fijn wat meer praktische handvatten te hebben? Dan heeft de methode Leerbaar & Weerbaar info- en werkbladen om hierbij te ondersteunen.

Ben je opzoek naar meer hulp of informatie? Neem contact met ons op via leerbaarenweerbaar@philadelphia.nl

Meer informatie en op de hoogte blijven?

E-learning

Met deze reeks oefeningen uit de praktijk, ontdek je hoe je als begeleider of verzorger zelf aan de slag kunt.

Nieuwsbrief

Regelmatig verschijnen er artikelen over weerbaarheid, relaties Intimiteit en seksualiteit’. Klik hier voor de nieuwsartikelen

Meld je hier verder aan voor de twee maandelijkse nieuwsbrief met handige tips, ervaringsverhalen en informatie over geplande trainingen en webinars.