Bij Philadelphia is weerbaarheid van cliënten al 25 jaar een thema. Dat werd gevierd met de release van een nieuwe site en geüpdatete materialen van de methodiek Leerbaar & Weerbaar. Het doel is om mensen met een verstandelijke beperking te helpen emotioneel sterker, sociaal weerbaar te worden. De methodiek is sinds 2019 beschikbaar via het Leerhuis.

In 1997 al ontwikkelden we bij Philadelphia een persoonsgerichte methode om de weerbaarheid van cliënten te vergroten. Toen ging het vooral om de preventie van seksueel grensoverschrijdend gedrag. De methode – de koffer Baas over je lijf - was effectief, maar zorgde er niet voor dat cliënten weerbaarder werden in bredere zin.

Grote stappen

In 2005 volgde DeurtjeOpenDeurtjeDicht over sociale weerbaarheid en relatievorming. Met subsidie van ZonMW werden in 2010 grote stappen gemaakt. Leerbaar & Weerbaar ontstond uit Baas over je lijf, DODD en de beleidsnota RIS. De coördinerend allround trainers (CAT) deden hun intrede. Zij zijn er nog steeds. Alleen staat CAT nu voor coach, adviseur, trainer. Tussen 2012 en 2019 zijn er heel veel materialen ontwikkeld en is er een begin gemaakt met de digitalisering.

De afgelopen jaren is de methodiek Leerbaar & Weerbaar uitgebreid met materialen en werkvormen en in een nieuw jasje gegoten. De informatie is nu te vinden op Philadelphia.nl.

Welk materiaal is beschikbaar?

Er zijn bijvoorbeeld materialen en werkvormen te vinden om de onderwerpen online verslaving en grensoverschrijdend gedrag (preventief) te bespreken. Ook voor het thema zeggenschap is een grote variatie aan werkvormen beschikbaar. Je helpt cliënten zich bewust te zijn van wat ze voelen. En hoe ze hun lijfelijke reacties herkennen. Ze worden zich bewust van afstand en nabijheid en wat prettig aanraken is. Zo leren zij hun grenzen kennen en kenbaar maken. Ze ervaren wat rekening houden met de ander is. Ook lastige gevoelens worden bespreekbaar, zoals schaamte of teleurstelling.

Meer informatie en op de hoogte blijven?

E-learning

Met deze reeks oefeningen uit de praktijk, ontdek je hoe je als begeleider of verzorger zelf aan de slag kunt.

Nieuwsbrief

Regelmatig verschijnen er artikelen over weerbaarheid, relaties Intimiteit en seksualiteit’. Klik hier voor de nieuwsartikelen

Meld je hier verder aan voor de twee maandelijkse nieuwsbrief met handige tips, ervaringsverhalen en informatie over geplande trainingen en webinars.