Ingezonden door Frits Haar

Negen maanden en dertien dagen duurde het totdat corona locatie de Leliestraat in Hoogeveen bereikte. Op een avond is een bewoner koortsig. De volgende ochtend volgt de uitslag: corona.

De Leliestraat is een oude locatie waar de bewoners het nog moeten doen met een eigen slaapkamer en de rest allemaal gedeeld, inclusief toilet en badkamer. Alles begint in rap tempo te rollen, de telefoon staat roodgloeiend en er zijn veel vragen. Er moet een situatie gecreëerd worden die veilig en verantwoord is.

Sneltrein

In de komende dagen regelt de leidinggevende dat de besmette bewoner extern terecht kan, begeleid door een groep van drie collega's die daar elk 24-uurs diensten draaien.

Later blijkt dat zes van de acht bewoners en zeven van de dertien medewerkers besmet zijn. Soms gaat het om milde klachten, maar er is ook sprake van ernstige klachten.

Bijna dagelijks is er contact met de huisarts voor symptomen als hoge koorts, uitdroging, wegvallen. Twee bewoners worden overgeplaatst naar een Covid-afdeling van de Treant Zorggroep.

Mede dankzij het REPP-team en uitzendbureau Adept is het gelukt om toch bezetting te behouden. De bewoners die niet besmet waren verbleven tijdelijk elders om het risico op besmetting minimaal te houden, ook voor hen was begeleiding nodig.

Onmisbaar

Coördinerend begeleider Frits Haar: ‘Ik vind dat we oprecht mogen spreken van een uitzonderlijke prestatie. Iedereen stond er, iedereen heeft bijgedragen en aangevuld om de beste kansen te creëren. Dit vind ik niet vanzelfsprekend, want het vraagt een bepaald stukje vertrouwen, verantwoording en waardering van en naar elkaar. In een paar dagen tijd stond er een stevig vooruitzicht op de te bieden zorg. Dit klinkt simpel, maar het gaat om een proces wat normaal maanden kost aan overleg en praktische overwegingen.’

Een greep van ervaringen waaruit blijkt hoeveel hart er voor de zaak is:

-Er is 1400 uur extra ingezet in drie weken tijd, dat zijn 200 volle diensten. Dit om alle logistiek, praktische zaken, interne en externe bezetting rond te krijgen.

-1 collega heeft het gered om maar liefst 293 uur te werken, dat is vergelijkbaar als 2 fulltime contracten.

-Een aantal collega's zaten ziek thuis, maar zelfs dan hielpen ze mee waar dat kon bijvoorbeeld door familie te bellen of door administratieve taken op te pakken.

-Er werd dagelijks gekeken hoe we toch ook de liefde en nabijheid konden bieden, door videobellen met collega's en familie, voor de ramen staan zwaaien, op ziekenbezoek bij Treant etc.

‘Ik denk dat een groot deel van de bereidheid komt door onze waardering en liefde voor de bewoners en voor elkaar. Al mijn collega's zijn onmisbaar geweest en ik ben trots dat ik daar een deel van uit maak.’