'Wat dacht je zelf?' Pieter fronst en kijkt zijn begeleider aan. Die heeft net gevraagd of Pieter vaker zijn handen gaat wassen. En ook geen hand meer geeft. Dat eerste is een dingetje want Pieter heeft zijn eigen opvattingen over persoonlijke hygiëne. Sinds hij rastahaar heeft gaat hij één keer in de week onder de douche. Nu kan er op de woongroep veel, maar met het coronavirus moet je extra oppassen. Voor jezelf en voor elkaar. Op Philadelphia locaties raken veel mensenlevens elkaar.

Een begeleider uit Brabant vertelt over haar gesprek met Pieter. Spannend, want voor Pieter is hygiëne een gevoelig onderwerp. Daarom kiest ze een rustig moment. Even één op één met Pieter. Als ze met zijn tweeën de ontbijttafel dekken stelt ze haar vraag. En krijgt ze haar antwoord. 'Dat weet ik best wel. Ik kijk ook naar het nieuws. Corona is heel gevaarlijk voor oude mensen.' Zegt Pieter beslist. 'Als ik oud ben vind ik het ook fijn dat anderen ook met mij rekening houden. Ik was dus mijn handen. Dat is toch hartstikke normaal!'

In het hele land hebben begeleiders de afgelopen week duizenden persoonlijke gesprekken met cliënten gehad. Om informatie te geven. Gerust te stellen. Of om te horen dat de cliënt het zelf al lang wist. Zoals bij Pieter. Het geeft vertrouwen om te zien hoe medewerkers en begeleiders in dit soort bijzondere tijden met elkaar samenwerken om vooral kwetsbare mensen te beschermen. En iedereen vanuit zijn eigen vakgebied de vertaalslag vindt voor de boodschap die onze cliënten helpt beschermen: meer handen wassen en geen handen schudden.