'Stefan. Ga je de keuken schoonmaken?' Sociale robot Phi herinnert Stefan aan een huishoudelijke taak. 'Ja. Zometeen.' Geeft Stefan terug. Stefan woont -met ondersteuning- redelijk zelfstandig bij Philadelphia. Al schieten karweitjes zoals schoonmaken er wel eens bij in. Daarom herinnert Phi hem er twintig minuten later nog eens aan. Dat helpt. Stefan zucht, legt zijn telefoon aan de kant en begint aan het karweitje.

Phi herinnert Stefan aan een taakje. Zodat Stefan zijn huis beter op orde houdt. En minder afhankelijk wordt. Van de begeleider bijvoorbeeld, waar hij aanvaringen mee heeft als die hem herinnert aan huishoudelijke taakjes. Want Stefan voelt zich betutteld als de begeleider daar wéér over begint. Voor de begeleider betekent het dat ze dankzij Robot Phi minder tijd hoeft te besteden aan het steeds weer herinneren van Stefan en dat ze méér tijd kan besteden aan Stefan's andere leerdoelen.

De afgelopen twee jaar heeft Philadelphia duizenden van dit soort interacties bestudeerd tussen cliënten en sociale robots. We weten nu méér over de mogelijkheden en beperkingen van de nieuwe technologie die volgens ons een belangrijke rol speelt in de toekomst van de langdurige zorg. In een nieuw onderzoek dat we net hebben uitgegeven lees je er meer over. En hoor je direct van cliënten zoals Stefan, zijn ouders en begeleiders wat zij ervan vinden.

Hier vind je het volledige onderzoek.