'Ze kunnen wel spugen hoor! Maar dat doen ze niet zo vaak.' Vanaf een afstandje kijk ik met Romana naar de alpaca’s. Ze staan in de wei bij Kinderboerderij Emmelerbos. Romana was zo trots op de nieuwe aanwinst dat ze me uitnodigde om eens een kijkje te komen nemen. Natuurlijk laat je zo’n gelegenheid niet voorbijgaan. Romana vertelt honderduit over wat ze allemaal geleerd heeft over alpaca’s verzorgen.

Ongeveer 24 cliënten van Philadelphia werken op de kinderboerderij in de Noordoostpolder. Ze zorgen er voor typische Nederlandse boerderijdieren, zoals konijnen, geiten, schapen, kippen en een koe. De cliënten wilden echter meer over dierverzorging leren dus kwamen er -in overleg met de eigenaar- af en toe nieuwe dieren bij. Dit keer waren het alpaca’s, die ook wel berglama’s heten, vertelt Romana erbij.

Alpaca’s hebben ook zorg nodig. Daarom kreeg iedereen een cursus. Ontwikkeld door de begeleiders, samen met de boer. Enthousiast deelt Romana al haar nieuwe kennis over het voer dat alpaca’s nodig hebben (vooral gras en brok) en waarom een schuilhut zo belangrijk voor ze is (daar kunnen ze ’s nachts schuilen). Het is boeiend en inspirerend om te merken hoe goed het is om te blijven leren. En te groeien in je vak.