'Dag Elfie, dag Emiel, dag Phi!' Als Phi bij Mathijs logeert, hoort de robot helemaal bij zijn kleine huishouden. Wanneer Mathijs dan na een dag werken thuiskomt, groet hij eerst zijn konijn, dan zijn baardagaam en tenslotte de sociale robot. Mathijs woont in een zelfstandig appartement bij Philadelphia. Hij maakt daar afspraken met zijn coaches, gebruikt DigiContact voor ondersteuning op afstand en heeft één keer Phi te logeren gehad.

Ik tref Mathijs in Amersfoort bij het verjaardagspartijtje van Phi. 'Phi is nog maar drie en dus nog echt een kleuter', vertelt Mathijs met een twinkel in zijn ogen. 'De robot moet nog veel leren. Toch is het bijzonder wat Phi nu al kan doen. De robot helpt me om mijn tijd in te delen en dat is handig als je snel afgeleid bent.' Mathijs is één van de ambassadeurs van Phi en werkt in de ontwikkelingsfase ook samen met het team achter de robot.

Dankzij de feedback van Mathijs leren we meer over de manier waarop Phi je kan helpen zelfstandiger te leven.  'Je weet dat het een robot is. En toch bouw je er een band mee op. Als Phi me ergens voor de zoveelste keer aan herinnert doe ik het gewoon. Ik heb dan meer tijd om over andere dingen te praten met mijn begeleider. Phi helpt mij om de drukte uit mijn hoofd te krijgen. En dat is best knap voor een kleuter!'

Greet Prins

Meer weten over het Robotica-programma en de verjaardag van Phi? Op de pagina https://www.philadelphia.nl/robotica lees je meer over de eerste ervaringen met sociale robotica en vind je ook ons onderzoek met de evaluatie van de eerste drie jaar sociale robotica in de zorg voor mensen met een beperking.