En dan opeens is het zo ver. Rinus begint aan zijn solo in het nummer ‘Boem Tsjing’. Achter zijn duo-trom houdt hij heel precies de beat vast. Midden in een uitverkocht Indoor Sportcentrum Eindhoven. Heel even zoekt hij oogcontact in het deinende publiek. Met de begeleider die meegekomen is uit Sneek. Die steekt lachend haar duim omhoog. Dan kijkt Rinus weer strak voor zich uit. Hij glimt en kijkt toch heel serieus. Opperste concentratie. Dat hoort erbij als je een solo speelt.

Het is niet de eerste keer voor Rinus. Zijn begeleider vertelt dat hij er vorig jaar ook al bij was. Toen gaf Phila Slag & Vlag voor het eerst een demonstratie van color guard door mensen met een beperking. De 17 slagwerkers en 18 colorguards kregen staand applaus. Dit jaar zijn Rinus en de anderen er wéér. En dragen ze vol trots het tenue van Advendo Korpsen Sneek. Want Advendo heeft het initiatief overgenomen van Philadelphia en Color Guard Nederland.

Voor Rinus betekent het dat hij nu iedere week begeleiding krijgt van vrijwilligers van het korps. Dat hij op een echte Vancore duo-trom kan spelen (hét merk, vindt Rinus). En dat hij er helemaal bij hoort. Zo merk je aan iedereen van Advendo Slag & Vlag hoe fijn het is om lid van een club te zijn. Het hele team zet dit jaar zijn beste beentje nog nét iets verder voor. En Rinus durft het zelfs aan om dit keer een solo te doen. Hij speelt de sterren van de hemel.

Slag & Vlag is één van de vele voorbeelden van een initiatief dat vleugels krijgt door de tomeloze inzet van vrijwilligers. Van de eerste tot de meest recente verdienen ze allemaal erkenning voor hun persoonlijke bijdrage. U wordt gezien!