“Adem in. Voel je schouders.” In het buurtcentrum staan acht bistrostoelen in een cirkel. Rick begeleidt een ontspanningsoefening. Hannah en Merel zitten naast elkaar. Ogen dicht. Kennen elkaar van het schoolplein. Mevrouw Van Hienen. Had erover gehoord tijdens de thee. Reduane. Had de flyer gekregen. Luistert aandachtig met ogen dicht. Leonoor en Maarten. Waren getipt tijdens het huiskameroverleg. Maarten heeft als enige zijn ogen open. Hij kijkt nog even de kring rond.

Uit heel Amsterdam West zijn mensen aangeschoven voor de cursus ‘Ontspannen kun je leren!’. Rick geeft de cursus aan alle buurtgenoten, dus ook aan Leonoor en Maarten, die even verderop in een locatie van Philadelphia wonen. Rick kent ze, omdat hij daar zelf werkt. Hij kwam op het idee van een cursus ontspannen toen Leonoor hem vroeg hoe het hem lukte om altijd zo ‘zen’ te zijn. Toen besloot hij een mindfulnesscursus aan te passen die hij ooit ontwikkelde voor een basisschool.

Rick is één van onze vele nieuwe medewerkers, die de gehandicaptenzorg verrijken met ervaring uit een heel andere sector. Rick brengt bijvoorbeeld ervaring mee als jeugdwerker, uitvaartbegeleider én mindfulnesstrainer. Zo kon hij de ontspanningsoefeningen bedenken waar de buurt en Maarten en Leonoor aan meedoen. Maarten vindt het alleen nog wel wat eng, met de ogen dicht. Wie weet lukt het de volgende keer, als hij weer in de kring zit met zijn buurtgenoten en de ‘zen’ van Rick.