Als het kapje voor de narcose op gaat wordt Dennis toch nog wakker. Hij schreeuwt. Begint om zich heen te grijpen. Dan zakt hij langzaam weg. Dennis moet onder narcose omdat hij zich niet laat onderzoeken. Hij laat dat niet toe. Terwijl het wel moet gebeuren, want voor mensen met moeilijk verstaanbaar gedrag is een gezond gebit net zo belangrijk als voor iedereen. Daarom gaan er vandaag twee begeleiders met Dennis mee naar het ziekenhuis. Ze delen dit verhaal over Dennis.

Ze gaan samen met Dennis in de bus, met de rolstoel. Ze nemen ook zijn spullen mee; een beker en een lepel voor de afleiding. Hij geniet van de rit in de bus en in het ziekenhuis geeft hij zelfs iedereen een hand. Dan krijgt Dennis een kalmerend middel en wacht iedereen tot het begint te werken. Hij wil dan nog met zijn rolstoel op onderzoek uit, maar de twee begeleiders kunnen hem in het kamertje houden. Na een half uur begint hij langzaam in slaap te vallen.

Als het onderzoek en de ingreep voorbij zijn gaat Dennis naar de uitslaapkamer. Daar wachten de twee begeleiders op hem. Zodra hij zijn ogen open doet herkent hij ze en blijft hij rustig. Hij wil wel weer naar huis, geeft hij aan. De begeleiders nemen afscheid en bedanken de verpleegkundige die goed met hen heeft meegedacht. Een bezoekje aan de tandarts met iemand die zich beslist niet wil laten onderzoeken … dat is letterlijk en figuurlijk een hele operatie.

Goede mondzorg is enorm belangrijk voor de gezondheid en het welbevinden van cliënten. Het Leerhuis van Philadelphia besteedt er daarom veel aandacht aan en het Fieldlab kwam onlangs met een innovatie die het werk makkelijker kan maken. Toch kan voor EMB-, MVG- en oudere cliënten én hun begeleiders mondzorg een flinke uitdaging zijn. Iedere dag opnieuw.
 

Greet Prins
Voorzitter Raad van Bestuur

Deze column gaat over de ervaringen en het persoonlijke leven van echte mensen. Om hun privacy te beschermen, veranderen we daarbij meestal details en namen.