‘Ik ben nú super tevreden hoor. Met mijn bewindvoerder', zegt de geïnterviewde op het computerscherm. Dan wordt het even stil. Hoorde Mark daar iets van aarzeling in de stem? Als interviewer laat hij de stilte even de stilte. Interviewen via de computer vraagt om extra aandacht. Met het coronavirus is interviewen op afstand wel zo veilig. Het werkt ook stukken sneller, omdat niemand hoeft te reizen. Dan gaat het gesprek verder. ‘Maar goed. Je weet zelf wel hoe vervelend het kan zijn als je...’

Weer wordt het even stil. Nu is het een ander soort stilte. Eentje van elkaar begrijpen. Of in ieder geval je begrepen voelen. Hoe het is om je kwetsbaar en afhankelijk te voelen. Aan de andere kant van de lijn wordt er even geslikt. Mark luistert en wacht nog even. Hij interviewt een bewoner van Philadelphia over zijn ervaringen. Hij heeft zelf geen bewindvoerder maar kent als getraind onderzoeker de doelgroep als geen ander. Hij woont zelf ook in een woning van Philadelphia. En hij begrijpt dat 'een bewindvoerder hebben' een gevoelig onderwerp is voor veel mensen, omdat je over alle grote financiële beslissingen vooraf moet overleggen. 

Philadelphia werkt steeds vaker met interviewers die ook cliënt zijn, zoals Mark. Om meer te leren over wat cliënten vinden. Soms werkt Mark met een wetenschappelijk onderzoeker, soms interviewt hij alleen. Hij heeft geleerd om vragen te stellen en te luisteren zonder antwoorden in te vullen. En door zijn eigen ervaring kan hij vaak beter verbinding maken met de mensen die hij interviewt. En hoort hij vaak andere dingen. Dat levert waardevolle informatie op.