Of ik zijn baardagaam wil zien. Voordat ik de vraag heb begrepen staat Maikel al op en loopt naar zijn appartement. Als hij terug komt in de gemeenschappelijke woonkamer, heeft hij een heel eng beest op zijn schouder. Een kleine draak, met een gelige, geschubde huid en een kraag met scherpe stekels. Het dier zit daar roerloos, de klauwen uitgeslagen. Donkere kraaloogjes staren me aan. Of ik hem vast wil houden. Hij is echt heel lief. Ik twijfel.

Iseldoks is een nieuwe locatie in Doetinchem met 29 bewoners. Toen ik langs kwam om kennis te maken, stelden de bewoners me ook voor aan hun huisdier. Een dame liet haar hondje zien, er waren bewoners met een kat of vissen en … een baardagaam. Wat meteen opviel was hoeveel plezier de bewoners hadden van het zorgen voor een huisdier, het gezelschap dat ze er aan hadden en ook de aanleiding die het gaf voor een gesprek.

Een huisdier is een hele verantwoordelijkheid. Het is niet voor iedereen en kan niet overal. De nieuwe bewoners hadden al jaren een huisdier. Moesten ze die weg doen nu ze gingen verhuizen? De locatiemanager heeft zelf twee Jack Russels en vroeg zich af hoe zij het zou vinden. Ze besloot om het te proberen en met iedere cliënt duidelijke afspraken te maken. Huisdieren geven je immers een unieke gelegenheid te leren en een band aan te gaan. Met een cavia, een kat, of … een baardagaam.

Greet Prins

Voorzitter Raad van Bestuur

Deze column gaat over de ervaringen en het persoonlijke leven van echte mensen. Om hun privacy te beschermen, veranderen we daarbij meestal details en namen.