“De winnaar van deze avond is...” De voorzitter van de jury houdt de prijs nog even achter haar rug. Nu wordt het spannend. Alle zangers en de zangeres staan op het podium. Je ziet hoe iedereen hier naartoe heeft geleefd. Het wordt stil in de zaal. Voor het publiek is het ook spannend. Want wie krijgt straks de prijs? Ze hebben allemaal zó hard geoefend en zó goed gezongen. Je hoort tromgeroffel. En dan klinkt het: “Johan!”

Donderdag was ik bij het laatste regionale muziekfeest. Een evenement dat onder de paraplu van Philala wordt georganiseerd door Philadelphia en de Vrienden van Philadelphia. Het werd een enorm gezellige feestavond. Om met zijn allen te genieten van muziek. Sommigen stonden voor het eerst op het podium. Als je het Johan vraagt -nu alweer een week later- geeft hij aan dat hij het ook best spannend vond. Dat eerste optreden voor een grote, volle zaal. Hij had er wel een half jaar voor geoefend.

Het is prachtig om te zien hoe muziek mensen bij elkaar brengt. En hoe muziek iedereen helpt om op zijn of haar eigen manier het beste uit zichzelf te halen. Of je nu op het podium staat of in de zaal. Bij het eind van een wedstrijd hoort ook een korte toespraak iedereen die meedeed. Terwijl Johan zijn prijs vasthoudt zegt hij. “Ook al zit je in een rolstoel of heb je een andere handicap… Je moet positief in het leven staan. En gewoon doorgaan.” Muziek helpt hem daarbij.

Woensdag 20 juni is de grote finale van het Philadelphia muziekfeest. Dan komen er zeven finalisten uit alle regio’s naar De Flint in Amersfoort voor een zangwedstrijd met live muziek en een muzikale avond met Marco de Hollander en Frans Bauer. Kijk voor meer informatie op Philala.nl .

Greet Prins

Voorzitter Raad van Bestuur

Deze column gaat over de ervaringen en het persoonlijke leven van echte mensen. Om hun privacy te beschermen, veranderen we daarbij meestal details en namen.