Moeder van Jelmer aan de telefoon. Ze had net de badmeester aan de lijn. Die had Jelmer in het zwembad gezien met een grote blauw-rode plek in zijn nek. Alle alarmbellen gaan af. Was het een blauw plek? Geweld tussen cliënten onderling? De badmeester weet niet wat hij moet doen en moeder vraagt waarom ze niets gehoord heeft van een incident. Tijd voor spoedberaad.

Niemand op locatie kan zich iets herinneren van een incident. Wat was er gisteren? Gisteren. Gisteren. Kom op! De oranje slingers hangen er nog. Gisteren was de finale van het WK Voetbal Dames! Iedereen dik geschminkt, rood, wit, blauw. En natuurlijk werd er achteraf druk geknuffeld en zo kreeg Jelmer een enorme blauwe schminkstreep in zijn nek. Vals alarm.

Bij Philadelphia hebben we meldcodes, protocollen en e-learning modules voor geweld. We trainen medewerkers en cliënten om de kleinste signalen te herkennen, zodat we geweld kunnen voorkomen of stoppen. Je weet op een gegeven moment zó goed wat je moet doen als de alarmbellen afgaan, dat je je overvallen voelt als er niets aan de hand is. Gelukkig kunnen we er nog wel om lachen.