“Ik wil NU. Ik wil NU. WEG!!” Een jongeman beent over de binnenplaats. Zwaait met zijn armen. Binnen is het stil. Koffie staat op tafel. Net ingeschonken. De begeleider die voor ons staat wil net verder gaan met haar verhaal. “Jayden?” Buiten loopt er een begeleider achter Jayden aan. Ik ben met een lid van de Tweede Kamer te gast op een locatie van Philadelphia voor mensen met moeilijk verstaanbaar gedrag. Terwijl de ene begeleider vertelt over leven en werken op de boerderij, zien we hoe een andere begeleider een bewoner ondersteunt tijdens een uitbarsting.

Tijdens de rondleiding, de film die begeleiders hebben gemaakt en de uitleg over de behandelmethoden, horen en zien we hoe een team begeleiders Jayden door een crisis heen helpt.  Er is contact met de huisarts. De lijnen zijn kort. Iedereen is betrokken. Tegen de tijd dat ons bezoek voorbij is horen we in de kamer naast ons een stofzuiger. De storm lijkt uitgeraasd. Jayden en de begeleider brengen nu samen de boel weer wat op orde.

Bij Philadelphia delen we levens, met en zonder beperking. Ik vertel vaak en graag over bijzondere momenten die we met elkaar mogen delen. Ook de moeilijke momenten. Want in de zorg voor mensen met bijvoorbeeld moeilijk verstaanbaar gedrag zijn er momenten die extreem en zwaar zijn. Mensen door een crisis begeleiden vraagt veel van je. Het is daarom misschien wel het moeilijkste werk dat er bestaat. Voor sterke en moedige mensen, met een groot hart.

Greet Prins
Voorzitter Raad van Bestuur

Deze column gaat over de ervaringen en het persoonlijke leven van echte mensen. Om hun privacy te beschermen, veranderen we daarbij meestal details en namen.