‘We gaan meestappen. Op de muziek. Doe maar mee.’ Ria kijkt de ruimte rond. Op ieder matje staat een bewoner stapbewegingen te maken. Er komt nog net iemand binnen met een matje onder de arm. Gelukkig is de gemeenschappelijke woonkamer op het steunpunt redelijk groot. Dus passen alle matjes erin en kan iedereen -met de ramen open- mee oefenen met ruim anderhalve meter afstand.

Sinds het eind van het voorjaar nodigt Ria de bewoners uit om mee te bewegen op muziek op een moment dat het hen uitkomt. Ze vertelt daarover: ‘Je merkte dat het voor sommige bewoners moeilijk was om in beweging te blijven. Je kunt dan wel zeggen dat iemand moet sporten, maar het werkt stukken beter als je zelf het voorbeeld geeft. Ik doe zelf aan sport dus dacht ik: laten we die work-out dan gewoon sámen doen!’

De bewoners zijn enthousiast. Bewoonster Marina heeft deze week zelfs een nieuwe sportoutfit aan. Zodat je goed kunt zien hoeveel ze is afgevallen. Ze stond tien minuten voor de workout al klaar met haar matje onder de arm. Ze doet mee met alle oefeningen van de groep, die ze onder andere bekijken via Hallo Thuis. Wat ze het meeste helpt is dat Ria iedere week ook zelf op het matje staat, meebeweegt en de oefeningen uitlegt.

Er zijn meerdere begeleiders die cliënten in beweging brengen. Op de mountainbike, met wandelschoenen aan of op een matje. Dat gebeurde al vóórdat de coronacrisis uitbrak, maar het is belangrijker dan ooit, nu nog lang niet iedereen terug durft naar de sportschool. Niet iedere begeleider kan dat. Of heeft er zin in. Toch is het fantastisch om te zien wanneer iemand het wél doet. Want als Ria meedoet wordt sporten aanstekelijk.