In deze columns lees je vaak wat voor prachtig werk we mogen doen om de ander (een cliënt, collega, verwant of vrijwilliger) te laten schitteren. Deze eerste column van het nieuwe jaar zou ik graag willen gebruiken om je daarvoor te bedanken. Voor je inzet. Hoe je met aandacht en plezier gewerkt hebt in het afgelopen jaar. En hoe je op je eigen manier een bijdrage hebt geleverd aan een organisatie waar we met zijn allen trots op mogen zijn. Dankjewel!

In het nieuwe jaar gaan we verder met dat bijzondere werk. We bouwen met elkaar aan een Philadelphia dat cliënten helpt om zo veel mogelijk mee te doen aan het ‘gewone leven’. We gaan door met zelforganiserend werken, dat volgens ons medewerkersonderzoek leidt tot meer plezier in het werk. Dus ben je nog niet naar het Festival geweest, meld je als team aan. We blijven inzetten op vakmanschap en komen met nieuwe opleidingsmogelijkheden. Denk daarbij aan trainingen zoals digivaardigheden, het moedige gesprek of innovaties in de zorg. We blijven innoveren, bijvoorbeeld met robot Phi. En Digicontact zal nog meer mogelijkheden bieden om cliënten en medewerkers 24 uur per dag online zorg en ondersteuning te bieden. En natuurlijk blijven we met elkaar muziek omarmen, want muziek troost én inspireert, ook onze cliënten.

Er komen ondertussen wel stevige uitdagingen bij. Wij hebben nu al moeite om alle vacatures te vervullen, de budgetten blijven beperkt en het aantal cliënten met complex gedrag groeit. Tegelijkertijd willen we cliënten méér ruimte bieden om zelf beslissingen te nemen en ze nog meer mee laten doen in de samenleving. Dat vraagt om maatwerk, want voor iemand met een ernstig meervoudige beperking betekent meedoen iets anders dan voor iemand met een licht verstandelijke beperking. Uit de afgelopen jaren weet ik met wat voor veerkracht en energie we dit soort uitdagingen aangaan. Vanuit die kracht willen we ook dit jaar een inspirerende werkgever en aantrekkelijke aanbieder van zorg en begeleiding blijven.

We gaan een tijd in die ons vraagt om ‘anders te denken en anders te gaan doen’. We moeten immers de komende jaren met minder mensen ondersteuning kunnen blijven bieden. Dat is de reden waarom we dit jaar als Raad van Bestuur het land in gaan. Om met elkaar in gesprek te gaan over de manier waarop we met elkaar in de toekomst zorg bieden. In de komende maanden krijg je daar meer informatie over. In ieder geval hebben we met elkaar weer een mooi jaar voor de boeg. Graag wensen wij eenieder privé veel gezondheid en geluk en op het werk veel aandacht én veel plezier!

Mede namens Han van Esch en Jeroen van de Pas

Greet Prins