Misschien is het omdat alle geluiden anders zijn. Wie weet voelt de matras onbekend aan voor Fedde. Of ruikt de kamer vreemd. Want hoe is dat wanneer je voor het eerst in een onbekend huis slaapt. Fedde ligt wakker. Na een tijdje wordt hij onrustig. Hij rammelt aan zijn bed. ‘Heeeeeee!’ klinkt het over de gang. Fedde is een man van weinig woorden. Dan komt de begeleider langs die Fedde gehoord heeft via de roepmelder.

Fedde is vanmiddag verhuisd van zijn oude woongroep naar een locatie die gespecialiseerd is in de zorg voor ouder wordende cliënten met beginnende dementie. Op een gegeven moment is een cliënt beter op zijn plek op een locatie die speciaal ontworpen is voor de zwaardere zorg. En er ook ’s nachts wakkere begeleiders zijn die weten hoe verwarrend het kan zijn als je niet meer goed weet waar je bent, wie je bent of welke dag het is. 

Vanwege de corona heeft Fedde langer moeten wachten voordat hij veilig kon verhuizen. Veel locaties zaten maandenlang ‘op slot’. Dat heeft veel gevraagd van begeleiders op reguliere woongroepen die de extra zorg op hebben moeten vangen. Fedde is nu op een betere locatie, maar het kost natuurlijk wel tijd voordat je helemaal gewend bent en je veilig voelt. Daarom is er vannacht iemand voor Fedde. En de nachten erna.