‘Mina kreeg er weinig van mee.’ De locatiemanager van het orthopedagogisch dagcentrum leest verschillende reacties van de kinderen voor die ze dinsdagmiddag doorkreeg van de begeleiders. Het was de eerste dag dat de nieuwe coronaregels van Philadelphia ingingen. De 12-jarige Mina -die snel overprikkelt raakt- zag op die dag voor het eerst haar begeleiders met een medisch mondkapje voor. Ze was er niet echt van onder de indruk.

We zitten in de tweede coronagolf. Philadelphia wil besmettingen vóór zijn en voorkomen dat dagbestedings- of woonlocaties gesloten moeten worden. Daarom zijn er verschillende nieuwe regels ingevoerd, zoals mondkapjes en het verminderen van het aantal bezoekers tot drie. Maatregelen die een grote impact kunnen hebben op het leven van cliënten en hun familie en die er voor zorgen dat begeleiders en locatiemanagers opnieuw veel moeten overleggen met de familie.

We nemen de tweede golf even serieus als de eerste. Volgen ontwikkelingen op de voet en proberen de impact op te vangen. Tegelijkertijd is de tweede golf anders dan de eerste. De spanning is er natuurlijk nog steeds, maar we hebben bijgeleerd. En ook nu hopen we dat we er met zijn allen goed doorheen komen en misschien af en toe een onverwachte meevaller hebben. Voor Mina waren de maskers afgelopen dinsdag gelukkig geen enkel probleem. Ze had ze al eerder gezien. In de bus.