'Bert buigt alsof hij voor een miljoenenpubliek staat.' De moeder van Bert geniet ervan als ze haar zoon op het podium ziet. 'Hij is al vanaf het begin bij de Slag & Vlag-groep en doet altijd mee aan optredens.' Eind oktober stond de groep in De Lawei in Drachten, tijdens het internationale muziekfestival Proud on Stage 2019. 'Als je het er met hem over hebt, dan straalt hij nog steeds. De muziek, de mensen om hem heen, de aandacht, hij geniet er zó van.'

Twee jaar geleden is Philadelphia samen met Color Guard Nederland (CGN) begonnen met een Slag & Vlag groep in Sneek. Om mensen met een speciaal talent te helpen een eigen plek te vinden in de Nederlandse muziek- en dansverenigingen. Want zo vanzelfsprekend als het zo langzamerhand is dat voetbalclubs een G-team hebben, zo nieuw was de gedachte twee jaar geleden nog in de muziekwereld. Er kan in korte tijd veel veranderen.

De kwartiermakers achter Phila Slag & Vlag legden contact met de bijna 75-jarige Sneker muziekvereniging Advendo en werkten toe naar een nieuwe afdeling: Advendo Slag & Vlag. Ondertussen is er een tweede groep in Middelburg actief en zijn er voorbereidingen in tien andere plaatsen, waarbij mensen met elkaar bouwen aan een nieuw gevoel van saamhorigheid, waarbij meedoen heel gewoon wordt. Daarvoor is een diepe buiging op zijn plaats. Van Bert en van ons.

Het achtergrondverhaal over Slag & Vlag in Sneek lees je op Het Goede Leven, een nieuw landelijk digitaal platform voor bezinning en verdieping vanuit het christelijk-maatschappelijk veld. De redactie van het platform heeft ons benaderd om vanuit onze eigen achtergrond een bijdrage te leveren. Kijk je mee?